Радев: Очаквам кабинетът да предприеме дълбоки мерки във връзка с катастрофите

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-ochakvam-kabinetat-da-predprieme-dalboki-merki-vav-vrazka-s-katastrofite/21902 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Очаквам кабинетът да предприеме дълбоки мерки във връзка с катастрофите

Очаквам Министерски съвет да предприеме дълбоки адекватни мерки във връзка с катастрофите, заяви пред медиите президентът Румен Радев, след като посети ранените от тежката катастрофа край Своге, настанени в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". „Катастрофи стават и в други държави, но там спасените са много повече, отколкото в България“, изтъкна държавният глава.

„Знаете правилото за „златния първи час“. В много държави има вертолетни центрове, които моментално са готови с екипи да окажат помощ. При нас често този час се губи, на места, където няма магистрала и е по-отдалечено от голям град“, продължи президентът Радев.

Румен Радев бе категоричен, че проблемът със зачестилите инциденти по пътищата трябва да се реши от много институции. "Явно не се питаме достатъчно настоятелно. Обикновено, когато има катастрофа, цялата отговорност се хвърля към КАТ. Но КАТ на практика само регистрират. Проблемът е много по-дълбок, той трябва да се реши единствено с обединените усилия на много институции. Не е само МВР, не е само КАТ, тук е министерството на регионалното развитие - за пътищата, министерството на транспорта - за цялостната система на организация на курсове, изпити, на издаване на книжки. Дори министерството на образованието - там също има да се свърши много работа по отношение на безопасното движение по пътищата", каза Румен Радев.

Трагедията е голяма, добави Радев на излизане от "Н.И.Пирогов", описвайки това, което току-що е видял.

Президентът изказа съболезнования към близките на загиналите и пострадалите в катастрофата край Своге. По думите му освен загиналите 16 човека, четирима от настанените в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" са в тежко състояние.

Румен Радев е поговорил в болницата с единствената жена, която е била контактна. Жената, която е без опасност за живота, е разказала, че времето е било много лошо и автобусът е пропаднал в пропаст. Чакали са известно време, докато екипите са пристигнали и са оказали помощ. През този период е имала и загуба на съзнание.

Президентът благодари на всички екипи от МВР, Пожарна безопасност и най-вече на лекарските екипи, които в тази тежка ситуация са реагирали по възможно най-бързия начин. Според него това, което правят екипите на проф. Габровски, е невероятно. "Голям професионализъм, хора с големи сърца", допълни Радев. Той посочи, че в момента лекарите водят борба за живота на всекиго от пострадалите и изрази надежда, че лекарите ще направят всичко възможно те да оцелеят.

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.