Радев с остри критики към Петков: Посещението в РСМ беше прибързано

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-s-ostri-kritiki-kam-petkov-poseshtenieto-v-rsm-beshe-pribarzano/5432 SvobodnoSlovo.eu
Радев с остри критики към Петков: Посещението в РСМ беше прибързано

За първи път президентът Румен Радев отправи остри критики по адрес на министър-председателя Кирил Петков и правителството. Единият повод - Северна Македония, чийто президент Стево Пендаровски се срещна с членове на ОМО „Илинден“ скоро след визитата на министър-председателя ни в Скопие.

„Мисля, че посещението на премиера в РСМ беше прибързано. Важно е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет – да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и на външен натиск“, заяви държавният глава.

„За съжаление, действията и поведението на македонският президент Стево Пендаровски не допринасят за така желания път на РСМ към ЕС. Всякакви претенции за реципрочност п отношение на граждански права са контрапродуктивни. Македонските българи се борят за равноправие, което да бъде гарантирано в тяхната Конституция с вписването им редом до другите части от народа. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот на страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски. В това отношение мога да добавя, че всяко прибързано действие на българското правителство и всеки позитивен предварителен сигнал може да се тълкува обратно – като някакви отстъпки на българската страна“, обясни той.

По думите на президента обаче България остава отворена за диалог с югозападната си съседка.

За рокадите в „Булгаргаз“

На въпроскакво смята за случващото се с „Булгаргаз“ и освобождаването на директора Николай Павлов, президентът отбеляза, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната способност и бъдещето на енергетиката.

„Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници  при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“, коментира Румен Радев и предупреди: „Ако се използва същият подход, няма да постигнат по-различни резултати от наследството на Борисов“.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.