Райна Душкова: За социална политика трябва да се говори на висок глас, за да се справим с демографската криза

https://svobodnoslovo.eu/politika/rayna-dushkova-za-socialna-politika-tryabva-da-se-govori-na-visok-glas-za-da-se-spravim-s-demografskata-kriza/8949 SvobodnoSlovo.eu
Райна Душкова: За социална политика трябва да се говори на висок глас, за да се справим с демографската криза

Днес, повече от всякога, в България трябва да се говори на висок глас за социална политика, ако искаме да се справим с демографската катастрофа, да развиваме конкурентоспособна икономика, да осигурим достоен живот за нашите баби и дядовци. Ето защото са необходими работоспособни, спокойни за утрешния ден, трудещи се млади хора. Това каза кандидатът за народен представител от „БСП за България“ Райна Душкова по време на среща, насочена към проблемите на младите хора в България и идеите за тяхното решаване.

,

В дискусията взеха участие лидерът на БСП Корнелия Нинова, водачът на листата в 23 МИР Христо Проданов, председателят на БСП – София Калоян Паргов, членът на ЕП от БСП/ПЕС Цветелина Пенкова, кандидати за депутати от софийските листи, председателят на Националния младежки форум Симона Димитрова, представители от МО на БСП, експерти, общественици и представители на неправителствени организации.

„Ние, кандидатите от „БСП за България“ имаме какво да предложим за младите майки, за семействата, за майките-студентки, за младите хора в науката. Грижата за хората е това, което ни обединява“, заяви Душкова.

По време на срещата бяха поставени много въпроси, свързани с недостига на места в детските градини, жилищната политика на БСП, паричните обезщетения за майчинство през втората година, които в момента са под минималната работна заплата, за предложението да има един учебник по всеки предмет в училище и много други.

„За нас жилищната политика е изключително важна за решаване на социалните, демографските и икономическите проблеми в страната“, изтъкна водачът на листата в 23 МИР Христо Проданов.

„Много млади семейства нямат възможност да се отделят от родителите си заради невъзможността да си купят или наемат отделно жилище. Това е и причината много от тях да изчакват със създаването на семейство и съответно раждане на първо дете“, обясни той и добави, че това е и един от факторите за демографската криза у нас.

По думите му, ако бъде решен проблемът със жилищната политика, това ще задържи у нас и много от младите специалисти, които търсят по-добър живот извън страната.

„Няма как да изградим стабилна икономика, ако няма качествено образование и наука. Налице са нови професии, които изискват необходимото образование. Трябва да изберем – или да предлагаме евтина работна ръка, или да създаваме продукти и услуги, с висока добавена стойност. Моят избор е второто. И смятам, че всички трябва да се борим за това“, каза Благовест Кирилов.

Според него, за да се случи това на първо място бизнесът трябва да работи с университетите, нужно е да се промени и моделът на финансиране на студентите. „Необходимо е да се актуализира и нормативната база, така че да има взаимодействие между университетите, средните училища и следдипломната квалификация“, смята той.

„Разговорът за младите хора не приключва, а започва на 11 юли. Тогава, ако има устойчив парламент, в ние, социалистите, сме с добро представителство, ще можем да реализираме всичко това, за което говорим днес“, каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов.

Той призова младите хора да се интересуват от политиката и да заемат и отстояват своите позиции.

„Крайно време е младите хора да вземат нещата в свои ръце. Това става само през политическата активност. Ако вие не сте активни, няма как да очаквате нещо да се промени и подобри. Ще се сменят правителства, ще се сменят партии, но проблемите ще си остават и много от вас ще продължат да търсят по-добър живот извън страната“, призова Паргов.

„11 юли е не само дата в календара, а една възможност за промяна. Не бъдете пасивни, унили и апатични. Всичко това, което чухте от нашите кандидати за народни представители, са възможности за промяна“, заяви Калоян Паргов.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.