Ренета Инджова: Погледнато реално, Борисов не е свален

https://svobodnoslovo.eu/politika/reneta-indzhova-poglednato-realno-borisov-ne-e-svalen/7628 SvobodnoSlovo.eu
Ренета Инджова: Погледнато реално, Борисов не е свален

Bсички партии, които се обявиха, че са партии на протеста, всъщност се самообявиха за такива. Никой от протеста не е излъчвал кандидати за участие във властта, защото философията на този протест беше, че той е контрата на всяка власт, че е корективът поради факта, че в страната властва мафия и поради това, че всички власти са безконтролни,

Това заяви пред БНТ Ренета Инджова, служебен премиер в периода октомври 1994 - януари 1995 г.

"На протеста ние искахме гражданското общество да бъде постоянно нащрек на улицата и да се действа за разграждане на мафията в България, защото това не е еднократен акт", допълни тя.

По думите ѝ онова, което протестът постигна, е свалянето на Борисов и то след като му мина мандатът. Когато обаче се стигна до атаката на съдебната система и ВСС и свалянето на главния прокурор Гешев, оказа се, че на политическата класа ѝ е по-удобно да превключва на избори, отколкото да ни остави да изпълняваме програмата си. Партиите на протеста се отметнаха от меморандума на протеста - смята тя.

Според Ренета Инджова вземането на власт в България не е гаранция за реформа, още повече за разграждане на мафиотски модел на управление. Погледнато реално, Борисов не е свален.

"Парадоксът е, че ние сме в протест, за който цял свят разбра, а първите политически сили не участват и не искат да правят реформи. Имаме застопоряване на властта във вид на мимикрия и най-вече съхраняване на икономическите позиции", коментира тя.

Относно новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, Инджова каза, че двамата кандидати за народното доверие по време на пребиваването си в служебния кабинет са показали откъде са минали парите, какви злоупотреби са извършени, направили са презентации.

"Ние сме описатели на картини. Картините са хубаво нещо, но те са друга сфера. Непарирането на структурите, които владеят икономиката, най-вече енергетиката е проблем. Проблемите там няма да бъдат решени с описание на картината, защото токът удря по друг начин", категорична беше Инджова

https://www.dnes.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.