Румъния обмисля да се отдели от България, за да влeзе в Шенген

https://svobodnoslovo.eu/politika/rumaniya-obmislya-da-se-otdeli-ot-balgariya-za-da-vleze-v-shengen/120499 SvobodnoSlovo.eu
Румъния обмисля да се отдели от България, за да влeзе в Шенген

Букурещ обмисля отделяне от България за присъединяване към Шенген, заяви премиерът на Румъния Марчел Чолаку в интервю за Bloomberg.

Той съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите нагласи на страната може да се променят, ако има смяна на правителството.

„Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген“, каза Марчел Чолаку.

Той определи като „дълбока несправедливост“ неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия „неоснователно“. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Виена не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

„Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата „Европейски небесен щит“, въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5% от своя БВП за отбрана“, заяви Чолаку.

https://obektivno.bg/

2 Коментара

Червената шапчица

преди 5 месеца

И правилно ще направят румънците. Ние сме като котва за тях...

Коментирай

Димитър Бенев

преди 5 месеца

Атанас Буров..................................Помня на един прием бяхме поканени от румънеца Титулеску. По случай някакъв техен национален празник (Мамата им влашка, бяха много по банкетите и по мурафетите. За щяло и не щяло свикваха пресконференции и даваха банкети). Та там видях Титулеску само да докосва чинията. Яде му се, но не яде. Пие му се, но не пие. Продава чалъми. Аз не можех да го понасям и му казах на френски: — Домну ле, Титулеску, защо така? Гладен сте, а не ядете. Пие Ви се, а не пиете. Пуши Ви се, а не пушите, по жени не ходите (той беше евнух, скопец). Кога ще живеете? А той ми отговори само с тези думи: — Аз ще живея в поколенията, в бъдещето на народа си. Гледай го ти, влахът му с влах. Изтръпнах. Едва не изпуснах чинията си.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.