С гласовете на ДПС мажоритарният вот прескочи първото препятствие в парламента

https://svobodnoslovo.eu/politika/s-glasovete-na-dps-mazhoritarniyat-vot-preskochi-parvoto-prepyatstvie-v-parlamenta/25150 SvobodnoSlovo.eu
С гласовете на ДПС мажоритарният вот прескочи първото препятствие в парламента

Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ преди месец.

Впечатление направи подкрепата на ДПС за законопроекта. "Против" него бяха депутатите от БСП и "Обединените патриоти."

Той има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум. "Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната", пише в мотивите.

За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по "местоживеене" в България. Със законопроекта на ГЕРБ се предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район.

С предложението се предвижда намаляването на партийната субсидия според параметрите на референдума - от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година.

Текстът гласи и че при избор на депутат за министър трябва да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило.

По време на дебатите от БСП се обявиха против промените. Според социалиста Крум Зарков недостатък на мажоритарната система бил слабата представителност. "Тази система води до значителна загуба на гласове. Две или три партии ще оцелеят в тази система", изтъкна червеният депутат. По думите му тази система ще доведе до корпоративен и купен вот.

"Вместо избирателите да контролират депутатите, местният депутат ще контролира избирателите. Това е риск, който според нас, е неприемлив", категоричен беше Крум Зарков. Той обяви, че социалистите готвят свой изборен проект -120 мажоритарни кандидати и 120 пропорционални. Християн Митев от "Обединение патриоти" също се обяви против мажоритарна система.

"В групата надделяват идеите да подкрепим законопроекта. На път съм да убедя своите колеги. Чуват се гласове, че тази система ще донесе още няколко мандата на ДПС. Има много неща, с които не сме съгласни, ако законопроектът бъде приет, ще предложим промени на второ четене. Длъжни сме да опитаме и тази система", обясни депутатът от ДПС Хамид Хамид пред комисията.

http://actualno.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.