С голямо мнозинство евродепутатите подкрепиха въвеждането на Истанбулската конвенция в ЕС

https://svobodnoslovo.eu/politika/s-golyamo-mnozinstvo-evrodeputatite-podkrepiha-vavezhdaneto-na-istanbulskata-konvenciya-v-es/110049 SvobodnoSlovo.eu
С голямо мнозинство евродепутатите подкрепиха въвеждането на Истанбулската конвенция в ЕС

6 български евродепутати подкрепиха, 1 против, 3 се въздържаха

С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция, предава БТА. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати.

Предвижда се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува. Процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство, а не на единодушие сред държавите от ЕС.

Шест години, след като ЕС подписа първия правно обвързващ международен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и момичета и въпреки многобройните призиви на парламента в тази насока, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко страни членки, се казва в приетия документ.

В него се припомня, че Съдът на ЕС е потвърдил през октомври 2021 година, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички държави членки. Присъединяването на ЕС към конвенцията не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно евродепутати, като призоваха останалите шест държави - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, да го направят незабавно. 

От българските евродепутати "за" гласуваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от "Обнови Европа" - Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк.

"Против" документа бе единствено колегата им от Европейските консерватори и реформисти Ангел ДжамбазкиАндрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и колегите им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, както и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

След като Съветът на ЕС даде светлина на Истанбулската конвенция, тя ще стане задължителна за всички страни членки. 

В гласувания от ЕП текст се отчита, че днешното решение е по искане на Съвета на ЕС и съответства на решение на Съда на ЕС, на становището на парламентарната комисия по правни въпроси, мненията в парламентарните комисии по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правата на жените и равенството между половете.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени (Истанбулската конвенция) влезе в сила през 2014 г. и е първият подобен правно обвързващ международен инструмент, отбелязват вносителите на предложението за днешното гласуване. Това е първият международен текст, който съдържа правно определение за насилието над жени и установява всеобхватна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на извършителите, добавят те.

Към септември 2022 г. конвенцията е подписана от всички държави в ЕС и е ратифицирана от 21 от тях (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция). България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия все още не са ратифицирали конвенцията, се посочва в текста.

Извън ЕС Великобритания, Молдова и Украйна - в разгара на бушуващата война - ратифицираха конвенцията през 2022 г., а Турция е единствената държава, която се е оттеглила от конвенцията, допълват вносителите.


Източник: БНР

3 Коментара

Иван Николов Иванов

преди 11 месеца

Ще Ви???Те вече ни го!!!

Коментирай

Червената шапчица

преди 11 месеца

Най-накрая настъпват добри и щастливи времена за нас, лесбийките. Ура. Ние, с Муцинка и другите момичета се готвим за гей-парада. Щастливи сме.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.