Само в “Свободно слово”! Корнелия Нинова: Мнозинството в парламента затрудни битката с домашното насилие

https://svobodnoslovo.eu/politika/samo-v-svobodno-slovo-korneliya-ninova-mnozinstvoto-v-parlamenta-zatrudni-bitkata-s-domashnoto-nasilie/114543 SvobodnoSlovo.eu
Само в “Свободно слово”! Корнелия Нинова: Мнозинството в парламента затрудни битката с домашното насилие

Само в “Свободно слово”! Корнелия Нинова: Мнозинството в парламента затрудни битката с домашното насилие

Защитата на жертвите трябва да минава и да се прилага най-вече през Наказателния кодекс, заяви соцлидерката

“Промените, които парламентът прие по време на извънредното си заседание от 7 август ще затруднят битката с домашното насилие”, заяви на нарочен брифинг в кулоарите на НС председателят на БСП Корнелия Нинова. По думите й, предварителното доказване на интимна връзка за да се търси отговорност за домашно насилие, е много трудно, почти невъзможно за доказване, поне по начина, по който го записаха в закона депутатите от мнозинството. Текстовете ще усложнят процеса, ще го забавят, делата ще се проточат, ще изтича давност и насилниците ще се позовават на това. “Предложението им е повече в подкрепа на насилието, отколкото в борбата с него. Текстовете няма да сработят и след време пак ще си говорим за това”, категорична бе Нинова. 

За да се потвърди домашно насилие, трябва преди това да се докаже, че лицата са били в интимна връзка. А текстът за с тези 60 дни, е абсурден. “Значи могат да те пребият в интимна връзка до 59-я ден и това не е насилие и няма да се преследва от този закон, а след 60-я ден вече ще е насилие! Абсурдно е”, не сдържа гнева си червената шефка.

Тя успокои журналистите, които видимо се тревожеха за правата на ЛГБТ общността, която бе изключена от обхвата на закона, че хорато с различна сексуална ориентация са защитени от домашно насилие през нормите на НК, но той трябва да се прилага много по-стриктно за да има резултат от битката. 

Какво още коментира Корнелия Нинова, гледайте във видеото на нашия журналист Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков.

1 Коментара

Чичо

11 months before

Ако си поискам от Лена и тя ми се опъне, може ли да и шибна два-три тупаника? Ако я опъна след това, значи ли, че сме били интимни? Ако това се случи в градинката зад парламента, как ще се брои?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.