Селските номера на Борисов, папа Франциск и корупцията

https://svobodnoslovo.eu/politika/selskite-nomera-na-borisov-papa-francisk-i-korupciyata/25046 SvobodnoSlovo.eu
Селските номера на Борисов, папа Франциск и корупцията

Борисов хем иска да изглежда като голям играч, хем се държи като пубер. В последната си тв изява отново ни баламосва с общи приказки за оградата на границата, Ердоган, бъдещи реформи в администрацията и прочие дъвки.

Удобни въпроси и втръснали отговори – номeра от селски вечеринки. Нито дума по важните за хората проблеми. Дори намек за неудобен въпрос. Сакън, да не ядосаме Слънцето...

Стига с тоя Лозан Панов! Стига с тази свобода на словота! Стига с тия реформи и Цацаров!

Не, не стига!

Трябва да отговаряш! Това не ти е поредния уреден турнир по тенис или футбол та всички да се пазят от топката. Дори Цецо вече не вярва на тия чалъми...

Апропо, Бойко още ли вижда Пеевски в огледалото? Щото приликите взеха много да се набиват на очи. Кой да знае, че единодействието и единомислието докарват до единообраз...

Бивш гербаджия от Гоце Делчев вика, че Борисов упражнява политиката, както хобитата си: други вършат мръсната работа, а той се снима. Помните ги, нали: кучкар, коцкар, каратист, магнолиявед, футболер, китарист, художник, премиер... Казват, че като малък събирал марки, но по-късно се ориентирал към банкноти. Лилав фон със съвременни архитектурни форми и цифрата 500, Банджамин Франклин на зелен фон – знаете как е... А един в Перник вика, че не Роналдо, а Борисов е най-скъпият футболист в света. Този от Перник може да има вътрешна информация, от банките, де...

Но да се върнем на интервюто по Нова тв. Описано в едно изречение звучи така: бягство и нервничането от неудобни въпроси, страх и неувереност. Гузност не. Тя е налична при действаща съвест, а случаят не е такъв.

Интервютата на Борисов са все по-скучни и предсказуеми. Това ги прави излишни.

Отново нямаше истинските въпроси:

- Защо досега нито веднъж не се разграничи от мафията и не обяви, че ще води война с нея?

- Защо досега няма нито един осъден за корупция по високите етажи?

- Какви са истинските му връзки с Пеевски? В колко фирми и медии двамата притежават акции?

- Има ли банкови сметки в чужбина, защо не ги декларира?

- Пеевски декларирал 80 млн лева, спечелени само за 2,5 години. Защо НАП и други финансови органи, подчинени на премиера, не проверяват произхода на тези пари?

- Страхува ли се Борисов от нарастващата популярност на върховния съдия Лозан Панов?

- Защо премиерът Борисов цяла година крие, че главният прокурор му е изпратил „онзи” SMS от заседанието на ВСС, когато се е обсъждал скандалът със записите на разговорите между Янева, Ченалова и Мондешки?

- Защо ДАНС и МВР не разследват контрабандата на цигари от „Булгартабак”, с пари от която се въоръжават терористични групи?

Корупията е една от най-омразните теми за Борисов. Стане ли дума за нея, той нервно отсича, че у нас или няма такава, или правителството се е преборило с явлението. При което носът му става по-дълъг от на Пинокио...

Не е лошо някой от ПР-ите на премиера да му разпечата какво е казал папа Франциск по този повод.

„Корупцията разкрива едно анти социално поведение, толкова силно, че е в състояние да заличи взаимоотношенията и впоследствие пиластрите (колоните, -б.р.), които поддържат обществото: съжителството между хората и призванието да го развиват. Корупцията разрушава всичко чрез замяната на общото благо с един особен интерес, който замърсява всяка обща перспектива. Тя се ражда от едно покварено сърце и е най-лошото социално зло, защото поражда сериозни проблеми и престъпления, които засягат всички. Думата корумпиран ни припомня едно разкъсано сърце, опетнено от нещо, порутено като едно тяло, което по своето естество, навлиза в един процес на разлагане и има лош мирис”.

Това пише папа Франциск в предисловието на книгата-интервю на кардинал ; Търксън, префект на Ватиканското ведомство в служба на цялостното човешко развитие, с Виторио Алберти, озаглавена „Корозия“. Тя е публикувана на 15 юни, в контекста на международна дискусия във Ватикана посветена именно на корупцията и организираната престъпност.

Колкото й да овърта Борисов, ще дойде време да отговаря на истинските въпроси. Може пред медии, а може и на друго място. Няма да казвам кое – знаете го.

Селските тарикатлъци, дори в България, имат начало и край.

Линкълн е казал: Можеш да лъжеш целия народ известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.

Борис Петков

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.