Шок в ЕС от българския екоминистър

https://svobodnoslovo.eu/politika/shok-v-es-ot-balgarskiya-ekoministar/23447 SvobodnoSlovo.eu
Шок в ЕС от българския екоминистър

Авторитетният британски Индипендънт пише: „Новият председател на съвета по околна среда на ЕС се изправи пред критики заради скептичната си позиция относно промяната в климата. Като председателстващ, българския екоминистър ще има властта да раздвижи важните неща по време на 6-месечния си мандат.

Но господин Димов се яви пред Европарламента и евродепутатите го разпитваха за негови минали твърдения по климатичните промени.

„Вие лично поставяхте под съмнение климатичните промени и човешката дейност като причина за тях, даже се съмнявате в покачването на морското равнище”, каза му евродепутатът Гербен – Ян Гебранди, цитиран от Форбс.

Господин Димов отказа да обсъжда неговото мнение за промените в климата, като каза, че имало „политически консенсус” вътре в ЕС по този въпрос и той „ще пази консенсуса жив”. Но добави, че винаги има място за „предизвикателни мнения и съмнения”.

Малко, след като стана министър на околната среда миналата година, господин Димов каза в тв интервю, че „климатичните промени са научен дебат и няма консенсус, а всяка част от темата е обект на спорове”.

Това изявление бе последвано от напомняме на видео, пуснато през 2015 г., в което господин Димов обяснява глобалното затопляне като „измама...използвана да плаши хората”.

Председателството на ЕС е ротационно на 6 месеца и идва редът на всяка от 28-те страни – членки. Господин Димов сега председателства съвета по околна среда до края на юли.

Въпреки че няма възможност да предлага промени в регламентите и законодателството - работа, оставена на ЕК и комисаря Кармену Вела, господин Димов ще има роля в поставянето на европейския дневен ред през следващите месеци.

Освен вижданията за климатичните промени, господин Димов е изправен пред критика в родната си страна заради правителствено решение за строеж на туристически съоръжения в Националния парк Пирин, който е обект от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Този въпрос също беше повдигнат от евродепутатите, които го питаха, като мнозина изразиха техния шок, че някой с разбиранията на господин Димов може да заема такъв пост.

„Вашите разбирания за климатичните промени са малко шокиращи. Не изглежда да вярвате достатъчно на ЕС и на научните доказателства, които показват свидетелства за климатичните промени всеки ден”, заяви на Димов евродепутатката Соледад Кабесон Руис, цитирана от Euractiv.

„Честно казано съм шокиран от дебатите, които виждам в момента”, коментира евродепутатът Тиемо Вьолкен - по мое мнение не е достатъчно да кажете, че има консенсус по климатичните промени, за да председателствате съвета”.

Индипендънт потърси за коментар Димов, който не е благоволи да го даде”, завършва престижната британска медия.

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.