ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ЛИ ГЕШЕВ "СКОРО" И ЩЕ НАНЕСЕ ЛИ "ОТВЕТЕН УДАР"?

https://svobodnoslovo.eu/politika/shte-se-varne-li-geshev-skoro-i-shte-nanese-li-otveten-udar/110101 SvobodnoSlovo.eu
ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ЛИ ГЕШЕВ "СКОРО" И ЩЕ НАНЕСЕ ЛИ "ОТВЕТЕН УДАР"?

Хубава логическа задачка от криминалната поредица "Инспектор Стрезов". Но логиката сочи, че ако Гешев изобщо реши да се върне, няма да нанася никакви ответни удари.

Вие наистина ли смятате, че някой, който цял живот е изпълнявал чужди нареждания, може изведнъж да се превърне в борец срещу господарите си? Слугинският манталитет се формира отрано и остава до гроб. Слугата е арогантен само докато го държат на власт. Свалят ли го, той губи почва под нозете си и се спаружва като гол охлюв. Никакви компромати няма да извади срещу властимащите. Няма дупе за такова поведение ( италианците казват fegato - черен дроб, смелост ). А и не е в негов интерес. Ако разполага с улики, ще ги запази за по-нататък - когато властта им се разклати. За да ги досгромоляса и отчасти да се реваншира в собствените си очи. Обществен реванш за Гешев е невъзможен.

Оглушителен "ответен удар" като тоя в Междузвездни войни, няма да се състои. В момента Гешев е черната овца и всички, които ползваха услугите му, се отвърнаха от него. Даже да извади най-тежките компромати, никой няма да го изслуша. Стана прозрачен, никой не го забелязва. Бита карта. 

Гешев сам си е виновен. Инсценираният от него "атентат" наистина го взриви. Гръмна се сам. Автоатентатът "успя" - но в смисъл, противоположен на планирания.

Кенеди е казал, че успехът има много бащи, а провалът винаги е сираче.

И Гешев се озова в пълна изолация. Сираче без майчица и бащица ( Боко ). Кому и какво ще разкрива? Нали и той е до гуша в блатото.

Забавното е, че Гешев сам ритна в лицето съучастника си Сарафов и го превърна в озлобен противник. Обикновено така става със съучастниците, когато са разобличени - прехвърлят си вината един другиму и всичко лъсва. Особено когато са много прости индивиди. 

Задължително условие за конспираторите е да са интелигентни, а криминокрацията у нас - законодателна, изпълнителна и съдебна - се състои от тъпа измет. Свикнала на всепозволеност и безнаказаност. Но на всичко му идва краят.

Сега конецът е потеглен и бримките се бридат. Плетката се разплита отгоре до долу. Няма как да се закърпи.

Да не помисли някой, че съм седнала да защитавам Сарафов, за чието съществуване, име и ранг научих едва на фамозния 1 май? И Гешев, и Сарафов, и другият - май беше Тодоров - са еднакво прости и престъпни. Изписано им е на физиономиите, няма как да сбъркаш. Престъпният живот слага отпечатък на лицето. Системата приема само такива. Оставка за тия тримата - и за тия под тях, и за следващите под тях и за по-следващите. Цялата прокуратура, не само главна, но и местна, цялата съдебна номенклатура е бастион на престъпността. Нужна е чистка до корен, до здраво.

Често съм писала в статиите си, че ликувам, когато престъпниците се прострелват в крака. На това сме свидетели подир "атентата". И неминуемо настъпва "ефектът на доминото". Бетонът се пропуква под напора на пролетния кълн на бъдещата истинска промяна.

Сарафов, който очевидно се явява знаменосец на враждебната на Гешев котерия, няма защо да тържествува. Няма да го направят главен прокурор. Гешев ще подаде оставка, друг избор не му остава, но пластовете дълбоко ще се разместят. Дори непосредствено след оставката, за поста главен прокурор ще бъде "избрано" друго лице, неучастващо в пиеската с "покушението". 

Както често се случва - двама се карат, трети печели.

Милена Върбанова

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.