Скандал! Плевнелиев открито лобира за F-16. Поде злостна атака срещу Радев

https://svobodnoslovo.eu/politika/skandal-plevneliev-otkrito-lobira-za-f-16-pode-zlostna-ataka-sreshtu-radev/24985 SvobodnoSlovo.eu
Скандал! Плевнелиев открито лобира за F-16. Поде злостна атака срещу Радев

Росен Плавнелив открито лобира за американските изтребители F-16 и изсипа канонада от остри критики срещу президента Румен Радев в скандално интервю пред Би Ти Ви.

„Грипен“ ли е най-доброто решение за България?“, реторично попита Плевнелиев в ефир. И после сам си отговори: „Според мене не е най-доброто решение. Един самолет не е само да летим с него. Той трябва да защити националния суверенитет, но това не е възможно само в рамките на България. То е възможно само с нашите съюзници – отгоре е Румъния, отдолу Турция, Гърция, малко по-нагоре е Полша. Какво имат те? F-16”, продължи Плевнелиев с въпросите и отговорите.

Той нарече е случая в Свищов сериозна грешка на Радев. Скандалът, който сътвори президентът Радев с Цветан Цветанов в Свищов беше недопустим, посочи той. Точно Плевнелиев, при когото нацията беше тежко разделена, говори сега за задължението на президента да бъде обединител на нацията: "На държавния глава му отива да интегрира и обединява. Аз съм безкрайно притеснен, че се случва подобен скандал. Президентът Радев трябва да се поучи от тази сериозна грешка и да не я допуска. Аз съм добронамерен, искрено му пожелавам успех."

За посещението във Ватикана Плевнелиев повтори няколко пъти „много, много, много тежка грешка.“.„Много тежка грешка на президентската институция беше направена и във Ватикана. Това, че нямаше почти никакво представителство на религиозните общности на България и народното представителство. Най-притеснително е, че отговорът на Радев беше, че това не е било по протокола на Ватикана, а на следващия ден папският представител го опроверга. Това е голям дипломатически гаф“, категоричен бе Плевнелиев.

Няма седмица, в която Плевнелиев да не говори открито срещу Радев. Този път обаче той изсипа цяла канонада. При това – очевидно предварително добре подготвена. Злостната атака на Плевнелиев е предизвика сега от сагата около закупаването на нов тип боен самолет.

Споделям своето притеснение за поръчката на нов тип изтребител. Народните представители имат пълно основание да разследват. За мен има неща, които са притеснителни.

"Как едни и същи експерти през 2012 г. избраха изтребители Ф-16, а сега се обръщат на 180 градуса. Лично г-н Герджиков призна, че е имало натиск. По никакъв начин президентът не може да влияе или да оказва натиск при обществени поръчки. Аз мога да си мечтая, че България този път няма да произвеждат скандали, а ще се разберат“, посочи бившият президент."

"Когато бях върховен главнокомандващ изборът беше за Ф-16, след това се промени. Защо - не мога да кажа. Радев може да упражнява контрол, но не и влияние. В една демократична държава не се вземат решения от гледна точка на силата, а на баланса."

Плевнелиев не даде никаква конкретика кога и кои експерти са се произнесли в полза на F-16. Той пропусна и факта, че служебното правителство не е взело решение за „Грипен“, а го остави на следващия кабинет. То се произнесе, тъй като изтичаха сроковете на тръжната процедура.При изреждането на държавите Плевнелиев пропусна Унгария, която отдавна се сдоби с чисто нови самолети „Грипен“ и успя чрез офсетни сделки да разкрие 6000 нови работни места. Шведските самолети при това са напълно съвместими с НАТО. Бившият държавен глава не каза нищо и за това, че за същите F-16 Румъния и Полша реконструират пистите си за милиони евра.

Плевнелиев коментира и случилото се около НДК и то преди европредседателството на България: „Скандалите около НДК категорично няма да провалят европредседателството. Имаме поводи да се срамуваме от всичко, което се случва около НДК. Това не е най-важното в момента. Европа се променя. На нас ни отива не да стоим в ъгъла, а да се чуе гласът ни“, убеден е Росен Плевнелиев.

„България има ресурс на доверие. Това се вижда от поканите към премиера Борисов. Поздравявам го“, каза президентът. Той добави, че на Балканите ние трябва да сме незаобиколим фактор. „Вярвам, че ще се случи и ще се боря за това. България може да води“, убеден е Плевнелиев. „Трябва да има обединение за бъдещето на България 2030“

Резултат с изображение за Плевнелиев idiot

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.