Слави извъртя номера на фотографа Кольо

https://svobodnoslovo.eu/politika/slavi-izvartya-nomera-na-fotografa-kolyo/8716 SvobodnoSlovo.eu
Слави извъртя номера на фотографа Кольо

"Всички се изправиха на нокти, когато Слави представи правителство начело с Николай Василев. Само аз запазих спокойствие, тъй като съм стар вестникар и добре знам, че той прилага номера на вестникарския фотограф от старото време.

Обяснявам. Да кажем, че главният редактор търси най-добрата картинка за първа страница. Влиза фотографът Кольо (името е условно) с десетина снимки в ръка, паркира пред бюрото и първо плъзва най-скучната: "Ей тая, шефе, според мен става"! Главният я поглежда и изръмжава:

“Ужас! Кога ще се научиш да снимаш?”

Тогава Кольо вади следващата, още по-сива и скучна. Главният я хвърля в кошчето и вдига гамата: "Абе я ги подай всичките, какво ми ги пускаш една по една!" После рови, рови и сам открива снимката находка. В нея има и екшън, и човешка драма, и красиво момиче или щастливо детско лице. Най-важното е да има контрастна графика, защото, докато мине през цинкографията и дълбокия печат, всичко се замазва.

"Еее, шефе, ти си гений!" – възкликва Кольо възхитен. Всъщност той много добре знае коя е снимката и нарочно я е заровил отдолу. Затова сценката трябва да се режисира внимателно.

Шефът трябва да се окаже откривател. Да се изпълни с усещането, че другите под него са глупаци и без него са заникъде. Това го доизиграха сценаристите на култовата пресконференция.

Кольо е дълбок психолог и манипулатор. Но аз лично научих този номер още като вестникарски чирак и след като в крайна сметка дойде и моят ред да съм началство, започнах да експериментирам. Най-перфидният номер е да харесаш още първата снимка: "Супер! Ето, тази направо заспива на първа страница!"

Тогава Кольо започва да върти и да суче: "Ама виж ги и другите!" Защо да ги гледам? Ти си фотохудожникът, ти по-добре знаеш – четкам го аз. "Еее, друго си е началството да види!" Имам ти доверие, носи я направо в цеха! И така няколко пъти напред-назад, докато накрая Кольо се предава, измъква добрата снимка от купчината и я удря в бюрото.

Та мисля си – какво ли щеше да стане, ако и БСП, и ДБ, и ДПС, и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" бяха посрещнали с възторг и възхищение първото правителство на Слави? Направо щяха да го поставят в цугцванг (позиция в шаха, когато нямаш добър ход). Защото Слави иска първо да ги поразмекне, а така сам ще се окаже размекнат.

Но пък Борисов пропусна чудесна възможност да повтори същия номер,

който направи предишния път. Не знам дали помните, но в 45-ото народно събрание първата му работа бе да предложи мажоритарния вот, който изстреля Слави в голямата политика. Заедно ГЕРБ и ИТН имаха пълно мнозинство от 126 мандата, какъв е проблемът? Проблемът е, че Слави има съвсем други намерения и те лъснаха разобличително.

Сега е същото. ИТН и ГЕРБ заедно имат 128 мандата. Какво пречеше на Б. Б. да каже: "Аз съм за! Знаем се с Никито още от тройната коалиция, винаги съм му се възхищавал!" Това вече щеше да е направо шах и мат.

Как ли щеше да реагира Слави? Като фотографа Кольо – ама чакайте, дайте да видим и другите правителства в тестето! Защо не Миглена Кунева? Или Ива Митева? А не е ли най-добре аз, Слави Трифонов, да поема тежката раница?

Разбира се, че Слави крие истинския премиер дълбоко

в тестето,

а Николай Василев бе само първата изчистена карта. После ще има втора, може би и трета, докато падне истинският коз.

Реалната политика е това, което се случва някъде отзад и става ясно със задна дата. Ако Слави наистина имаше намерение да прави бившето юпи премиер, нямаше да го вади предварително. Ако направо бе завел Николай Василев при президента да вземе мандата, после нямаше да има полезен ход – мандатът отива бадева.

Тук да вмъкна, че дълбоко уважавам Николай Василев. Той е голям професионалист. Може да е чудесен губернатор на Каймановите острови или друга елитна офшорка.

Пак да повторя –

политиката не е това, което виждате пред себе си

Тя се вижда в задното огледало на автомобила.

Гледам, че сега и политици, и социолози, и цялата тайфа от публични коментатори помпа очакването за краткосрочно, временно решение на политическата загадка. Ако сега се състави правителство, твърдят те, коментира тълпата, то я изкара година, я не. Твърде шарена е тая черга и много кръпки по нея…

Това е анонсът на Кольо фоторепортера – първо се показва кьорфишекът. Истината е, че депутатите от протестните партии имат мощен общ интерес.

И те са хора, ще си захвърлят ли още веднъж депутатските заплати?

Изкатериха се до властта като алпинисти, поне два-три пъти падаха и увисваха на въжето – пак ли ще увиснат?

Татяна Дончева например е извън играта вече над 10 години, кандидатира се и за кмет, и за президент, и за депутат със своя партия, но всуе. И най-сетне успя. Смятате ли, че така лесно ще се хвърли пак в неизвестността. Същото важи и за Мая Манолова, и за Атанас Атанасов, и за всички останали лидери и резервни играчи на малките партии, които най-сетне изкатериха чукарите.

Сега е време да седнат и да отдъхнат поне

4 години на върха

А и в личен план не е зле да вземаш всеки месец по 10 бона в плик. Никой от депутатите на трите партии на бунта не може да е сигурен, че догодина пак ще попадне в парламента. Нито пък след три месеца. Спомняте ли си какво се случи с БСП през 2014 г., когато не успя да изкара и половин мандат? Спихна се наполовина. А със СДС след прекратения мандат на Филип Димитров? Също наполовина. А след прекратения мандат на Виденов?

Или да вземем мъдрата ДПС. Много сериозно се говори, че ИТН е неин филиал. Ако това е истина, сега Доган държи на къса каишка 94 депутати, а още поне 40 са на дълга. Да не е луд да захвърля този джакпот?

Затова изводът е обратен на очевидното. Най-вероятно

този парламент ще избере правителство

и ще направи всичко възможно да оцелее пълните 4 години, а ако може – още 4.

И следващата му цел ще са местните избори. Като гледам какво е съотношението на силите в София, май ГЕРБ се кани да я загуби. Затова бърза да приватизира все още обществените кортове в Борисовата градина зад фасадата на Григор Димитров.

Започва последната жътва. След нея настъпва новата епоха."

Валери Найденов

https://www.168chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.