Софиянски: Некадърността е по-страшна от корупцията, в пълен застой сме

https://svobodnoslovo.eu/politika/sofiyanski-nekadarnostta-e-po-strashna-ot-korupciyata-v-palen-zastoy-sme/20687 SvobodnoSlovo.eu
Софиянски: Некадърността е по-страшна от корупцията, в пълен застой сме

България е в пълен застой от 2007 г. насам с левите правителства на Станишев и Борисов. Ние се тътрим и увеличаваме разликата със страните от ЕС. Трябва да се развиваме - като почнем от формата на избор и стигнем до обществените структури.За мен некадърността е по-страшна от корупцията.

Това заяви пред БНТ бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

Той коментира икономическото развитие на България: "Българската икономика не бих казал, че е сбъркана структурно, но проблемът на България е, че се развива с много по-бавни темпове, отколкото трябва и е задължително", каза Стефан Софиянски. По негово мнение това е и причина да се гледа скептично на влизането на страната ни в Еврозоната.

Като проблем в икономиката той изтъкна това, че се дават пари в края на годината, които не генерират адекватен, реален БВП. Ако те бъдат разпределени равномерно през годината, ще се свърши повече работа, смята той. По негово мнение се изисква една много по-дългосрочна стратегия.

България трябваше и трябва да има два приоритета. Това са земеделието, в което имаме традиции и в което марка. Българският зеленчук не можеш да го ядеш никъде в Европа. Другото, естествено, е хубавата природа и туризмът, смята той.

Според него България не е подготвена за влизане в Еврозоната заради слабото ни икономическо развитие. Икономиката е щяла да бъде буфер при въвеждането на еврото. Стандартът ни на живот не позволява навлизане на еврото у нас.

Икономиката трябва да има много по-силен растеж, тя да поеме удара, доходите да се качат. За да се качат доходите, икономиката трябва да плаща. Той заяви, че има гаранция, че икономиката ни няма да има ръст, ако останат тези управляващи, които вече 10 години не могат да свършат работата.

Колко загуби България в стопански план? Ние от Южен поток се присъединяваме към Турски поток. Какви патриоти в правителството?! Какви са тези хора?! 10 години - провален огромен стратегически проект. Ние и днес нямаме ясното за българската икономика и тя се базира но това, че ще внасяме газ от Турция и от Гърция.

Този тип решения се отразяват изключително на икономиката, обясни той.

България, след влизането с в Европейския съюз, има много нисък външнополитически авторитет.

Той заяви, че категорично поставя по въпрос европейското лидерство на премиера Борисов. Аз всеки път като го видя на международна среща се притеснявам, защото не знам какво ще изтърси. Аз съм българин и искам моят министър председател да бъде уважаван.

Според него управляващите не могат да вземат едно решение и липсва стратегическа мисъл: Много съм изненадан, че липсва амбиция в това правителство да мръдне. Ние сме единствената държава в Европа, чиито БВП, тоест всичко, което тя произвежда, е под 10 000 евро на глава от населението. От 97-ма до 2007-ма България се е развивала стопански много по-силно, отколкото след влизането ни в ЕС и това се дължи единствено на некомпетентното управление на държавата, на слабите правителства, на хаоса в стратегията, на липсата на идеи, на работата на парче. За мен некадърността е по-страшна от корупцията.

Думата "реформа" се изпразни от съдържание. Трябва да потърсим нова форма на управление.Така като са грдили държавата с Търновската конституция. Новаформа - за да има по-голяма динамика в управлението. Алтернативата е да се ангажира обществото, посочи Софиянски.

.

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.