Спри се, Плевнелиев

https://svobodnoslovo.eu/politika/spri-se-plevneliev/21519 SvobodnoSlovo.eu
Спри се, Плевнелиев

"Да пазим радиомълчание" - това препоръча президентът Румен Радев на предшественика си Росен Плевнелиев, който в последните дни влезе агресивно в ролята на рекламен агент на една от компаниите, кандидатстващи да доставят изтребители за Българската армия.

Плевнелиев ачик-ачик започна да се изживява като лобист на "Локхийд Мартин" - концернът производител на американските F-16. Не само това, ами заяви, че се притеснява, ако правителството избере конкурента им - шведската компания СААБ, която произвежда изтребителите Gripen. По думите му шведските самолети били против българския интерес и нямали съвместимост със системите на НАТО. Нещо, което е абсурдно и невярно. И може да бъде оборено от всеки авиоексперт.

Поведението на Плевнелиев обаче заплашва да провали тази сделка. Защото какъвто и да бъде изходът от конкурса, след откритото му лобиране веднага ще завалят обвинения за лобизъм и опорочаване на процедурата.

Могат да се извеждат каквито и да е точки, които да бъдат приоритетни при такъв избор, но освен качествата на изтребителите, изключително важни са и други неща: офсетната програма, преки и непреки инвестиции, съпътстващи производства, технологичен трансфер и най-важното - къде ще се сервизират самолетите. Неща, за които в ДУМА ще следим под лупа в следващите месеци. Ако Плевнелиев може да отговори вместо "Локхийд Мартин" на всички тези въпроси, шапка ще му сваля.

Йордан Мичев

Резултат с изображение за Плевнелиев

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.