Страшно недоразумение със самолета на Борисов и Царя! НСО мълчи, но Иран за малко да го свали!

https://svobodnoslovo.eu/politika/strashno-nedorazumenie-sas-samoleta-na-borisov-i-carya-nso-malchi-no-iran-za-malko-da-go-svali/23856 SvobodnoSlovo.eu
Страшно недоразумение със самолета на Борисов и Царя! НСО мълчи, но Иран за малко да го свали!

На самолета "Еърбъс" на Авиоотряд 28, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация отпътуваха за Саудитска Арабия, не е било позволено да прелети над Иран снощи, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, но в последният момент е получен отказа за прелитане.

Екипажът е получил искане за излизане от иранското въздушно пространство, затова самолетът се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полет на иракска територия.

Българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета, подчерта Захариева.

Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас, каза вицепремиерът.

Пилотска грешка е най-вероятната причина за проблемът с правителствения самолет в иранското въздушно пространство. Това коментира пред Frognews.bg авиоекспертът Ангел Борисов.

„Когато става дума за прелитане над чужда територия, особено такава като Иран, трябва да се информира напълно точно откъде ще мине самолета. Той трябва да спазва обявеното трасе. След като правителственият авиоотряд е бил информиран, че е нарушил маршрута си, то това е така, няма как да се получи грешка дори при отклонение от километри“, поясни Борисов. По думите му при такива случаи дори може да се стигне до принудително приземяване на самолета, независимо дали е правителствен или не.

„Още преди няколко месеца съм изпратил на властите докладна за състоянието на Авиоотряд 28. Аз се занимавам с анализ на самолетни катастрофи и ги предупредих, че скоро може да коментирам тяхна такава“, добави още Борисов.

„Никоя друга европейска държава няма правителствен авиоотряд. Всички летят с военните си, като по този начин се спестяват огромни разходи и разбира се, сигурността е на много по-високо ниво. Виждаме, че пилотите на правителствения авиоотряд са разтренирани, не могат да изпълнят часовете си, а машата ръждясва на земята“, допълни Борисов.

Резултат с изображение за Авиоотряд 28 еърбъс

bnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.