Титанът на кофите

https://svobodnoslovo.eu/politika/titanat-na-kofite/23386 SvobodnoSlovo.eu
Титанът на кофите

Има, ето я! Борбата с корупцията, сещате се. Вече всеки Негов лаф ще е свързан с това. И всеки ден с бодряшки акцийки и пиарчета ще ни го наливат в "канчетата". Колкото по-просто, толкова по-ефективно. Защото Той е прост и ний сме прости.

Замисляли ли сте се как точно се изчислява контрабандата на цигари например. Просто и практично - обръщат се кофите с боклук и се броят кутиите от цигари без бандерол и с бандерол. Обясни го Бойко Борисов, уточнявайки, че именно поради тази причина най-точното проучване за борбата с контрабандата е представеното вчера от властта. Остава премиерът да доразвие автентичността на почина, като посочи кой обръща кофите, кой брои кутиите, на кого се отчита и кой плаща най-вече за цялата стегната, простичка и стройна система. А как държавата отчита безкутийната контрабанда на цигари? Явно за това е необходима нова мозъчна атака.

Ниският процент контрабандни цигари на пазара е ясен показател, че борба с корупцията има, рече още премиерът Борисов. Оставаше да допълни, че е по високите етажи на властта. Щото на Женския пазар му се смеят. Как ги прави тези заключения, тези финтове на мисълта и взаимовръзки... Не сме осенени от промисъл.

Освен че сме лоши хора и заедно с други лоши оттук и оттам тормозим премиера с въпроси за корупцията, се нуждаем и от разяснения. Как оптимистично властта яхна проучване, забравяйки, че само преди седмица цигарените компании отчетоха за 2017-а най-нисък ръст на продажбите за последните пет години? При това в година, в която акцизът и съответната крайна стойност на цигарите бяха повишени. Ами сега? Дали сме намалили пушенето? Или системата с изсипване на кофи и броене на цигарени кутии не е достатъчно представителна? Ех, титани на мисълта!

Само за 2017 г. спестените загуби за хазната от незаконна продажба на цигари са за 16-17 млн. лв., похвали се властта. А щетите? Те са за милиарди. И помпат корупцията, дето Борисов в кофите за боклук я търси. Къде са заловените контрабандисти? Кои са незаконните производители? Мълчание. По-лесно е да говорят за кофи, отколкото за турския доклад за "Булгартабак" например. Или за пробойните в ДАНС.

Предстои да ни заливат с още бодряшки проучвания. Премиерът ще надраства простото ниво, ще се хвали в Европа с рекордни резултати, а на нас ще развива теории от боклука. Вчера за суджуците, днес за цигарите, утре за изборите. А неговият хор ще му приглася. Не че не сме го виждали и чували досега, ама какво ни чака. Само да заработи мегаорганът - ехе-е!

Пуста корупция! Че и контрабандата покрай нея! Тръпнем в очакване за начините на измерването й при горивата и алкохола. А току-виж след време държавата отчете отрицателна контрабанда на цигари. Като едното нищо контрабандистите ще започнат да купуват акцизни бандероли, след като ги загризе съвестта, че клатят стабилността Му.

Ина Михайлова

Резултат с изображение за бойко мутрата

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.