ТРЕТИЯТ ТЕСТИС НА СОЛОМОН ПАСИ

https://svobodnoslovo.eu/politika/tretiyat-testis-na-solomon-pasi/4166 SvobodnoSlovo.eu
ТРЕТИЯТ ТЕСТИС НА СОЛОМОН ПАСИ

Веднага след новината за заповедите на канибала от украинската полева болница да се кастрират руските военнопленници, на лазурни криле  долетя и вестта, че Соломон Паси призовавал да се скопи ... Българския Лъв! Или лев - не разбрах добре. Дали пък тоя хъс за скопяване не е някакъв отглас от "повелите на Дълбоката държава"?

Някога бях виждала Мони Паси на една от първите сбирки на Зелената партия, май тъкмо при основаването й. Никога не съм членувала в никаква партия, но тогава младежкият ми журналистически интерес към формациите, които вече не можеха да минат за дисидентски (беше веднага  след 10 ноември 1989-а), но все още бяха възбуждащо демократични, бе огромен. Та на такава сбирка, сред стотици млади хора, сгъчкани в безвъздушното пространство на една аудитория в Студентския град, видях великия Мони Паси, който тогава още не беше велик, а беше хърбаво джудженце с черна къдрава коса. Разбира се, в Университета бях виждала баща му - нисък плещест човек с важна походка и дълга червена брада. Трудовете му никога не съм чела, може би повлияна от по-сетнешните дела на сина му.

o

После заминах в емиграция, защото с детето ми нямахме какво да ядем - не в метафоричен, а в буквален смисъл. Пиехме гореща вода, за да залъжем глада си преди лягане, а в по-добрите дни ядяхме варено фиде - вместо хляб и вместо макарони. Докато аз в чужбина сменях памперсите на бабите, Мони израсна до размерите на същински колос на политическото поприще, не само българско, а и международно.

Министеруваше, съветваше царе и президенти, като есенцията на премъдростта саломонова се събра в крилатата фраза "Майната му на Православието". Ехото на тая фраза се поде от урва на урва и стигна чак и до мен, на Апенините, където, уви, не бях отишла на курорт. Тогава се попитах, ако това джудженце със самомнение на великан, бе произнесло същото кощунство за някоя от другите две монотеистични религии, какво щеше да му се случи?

o

Но ние сме "арабии" - имаше някога такава дума, която означаваше симпатяги, които не се впрягат, не драматизират и не водят карез. Та Мони продължи да расте и подир тая лоша миризма, която пусна в атмосферата и даже тя му се вписа като геройство в биографията. Продължи бодро да крачи и да напътства нашите "политици" и генерали, някои от които се снишиха, за да се изравнят с неговия ръст, та даже весело успя да отпразнува и шейсетгодишнината си - като любимец на съдбата, обсипан с всичките й дарове.

o

И ето го сега, надигнал се на пръсти - ще скопява Лъвове.

o

"Когато някой така велегласно изразява стръвта си да скопява ... лъвове, трябва все пак да потърсим някакви причини в личния му живот. Поразрових се днес и ето какво открих - признанието на кака Бинка, първата жена на бъдещия кастратор, че Соломон Паси имал три тестиса ! Не вярвате ли? Е, и аз отначало не повярвах, но после си казах - кой ще знае по-добре от нея? И от втората му половинка, разбира се, но първата обикновено злорадо разбулва тайните, за които втората още мълчи. Не че три тестиса са срамна тайна, но наличието им дава възможност да се разбере много за носителя на това съкровище!

Някъде смътно в паметта ми бе останал спомен, че вече съм чела носталгиите на стринка Бинка, включващи тоя базов акцент.

Човек с три тестиса, колкото и да е нисък на ръст, не може да не гледа с  пренебрежение хора и животни, че даже и гербове, които имат само два.

Но уникален феномен във вселената  ли е Мони или светът все пак е произвел и друго подобно чудо, за което хабер си нямаме? Разтършувах  се още по-енергично и на дъното на Гугъл открих едно безценно зрънце - публикацията на сайта брадва.бг, която от своя страна е препечатка от ETV Раджастан. "

Ето за какво става дума: родил се не толкова отдавна в скромно селце край планината Аравали в Раджастан, Индия, беден момък на име Мухмар Бен Кали, който отрано останал сираче. Бедно, кално, сираче, амааа - с три тестиса. И те му давали такава свръхчовешка сила, че от мънечък мъкнел тонове вода от сутрин до вечер към безводното си селце. Можел да пренася и всякакви други  огромни товари - не сещал умора и даже не се запъхтявал. Знаел и всички в селцето знаели, че тая сила се дължи на трите тестиса. Съселяните му го смятали за докоснат от боговете. Много спортни организации, търговски фирми и политически партии искали да го привлекат като рекламно лице. Ако се беше съгласил, Мухмар би могъл да е днес видна фигура, а защо не и депутат във Федералния парламент. Можеше да съветва президенти, можеше и в Брюксел да го пратят - това е вече от мен. Обаче Мухмар не, та не! Искал да си остане на село и да носи вода. Искал да е полезен. Съселяните му били на същото мнение - според тях човек, роден с три тестиса, трябвало да си тежи на мястото - на село, при физическата работа.

Предавам разказа с леки изменения.

Ето я драмата на Соломон Паси - момчето е родено с три тестиса, а ние ще го пращаме в Брюксел, в НАТО, ще го правим политик и тинтири- минтири. Я да му дадем рало и да го пратим на полето, да му дадем чук и да го пратим да чука камъни - нека най-после му позволим да бъде полезен! Иначе силата от трите тестиса избива в безумие и го кара да мечтае ... да скопява Лъвове!

o

Ти виждал ли си Лъв, бе Мони? Знаеш ли, че тоя Звяр не прощава?

o

Милена Върбанова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.