Уважаеми господа с бръснати глави, аз лично не искам така да си играят с бъдещето ми

https://svobodnoslovo.eu/politika/uvazhaemi-gospoda-s-brasnati-glavi-az-lichno-ne-iskam-taka-da-si-igrayat-s-badeshteto-mi/8398 SvobodnoSlovo.eu
Уважаеми господа с бръснати глави, аз лично не искам така да си играят с бъдещето ми

Пичове, стига. Мисля, всички вече разбрахме, че или нямате представа какви ги вършите, или това за вас е игра. Или и двете.

Избръснахте глави, хвърлихте играчките в пясъка, посочихте с пръст виновните и заявихте - оттегляме кабинета, няма да се гласува в пленарна зала и то по-малко от 24 часа преди това да се случи. Уви, в една държава има законови процедури и те не работят така. В една държава, макар и забравила отдавна демократичните привички, ревовете от детската площадка не могат да ви помогнат. Не можете току така да хвърлите играчките, да се разсърдите на Гошко и да си тръгнете от пясъчника.

Защото в тази държава все още има някакъв ред.

“Има такъв народ” от няколко дни взривяват общественото пространство и поставят под съмнението здравия разум на всеки един от нас. Аз лично от сума време почти ежедневно се убеждавам, че ситуацията у нас не може да стане по-абсурдна и с всеки изминал ден политическата класа ми удря шамар и ме убеждава тъкмо в обратното.

Хронологията на събитията от последните няколко часа хвърли огромна сянка на съмнение върху компетентността на “Има такъв народ”. Особено по отношение на юридическите въпроси, въпреки че от около 2-3 дни ни обясняват колко изтънчени познавачи на правото имат в редиците си. Това бе един от големите аргументи към пламенната защита на Петър Илиев, предложен за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Какво се случи? От ефира на собствената си кабеларка Слави Трифонов излезе и сърдито обяви, че “Има такъв народ” оттегля предложението за кабинет и това няма да бъде гласувано в пленарна зала утре сутрин. Уви, ИТН не могат да направят нещо подобно, защото вносител е президентът, който само преди няколко дни издаде указ. Казано с други думи - искат или не, гласуване ще има.

Изненадва ме, че видният познавач на юридическата материя Петър Илиев не им е посочил абсурдността на тази идея.

Вероятно обаче някой някак се е сетил, че това няма как да се случи на практика. Затова последва ход №2 - Пламен Николов се оттегли по лични причини като предложение на ИТН за министър-председател.

Изпада се в хипотеза утре депутатите да нямат какво да гласуват в пленарна зала. Защото процедурите са три - гласува се първо за министър-председател, после за структура на Министерския съвет, а след това - състав на изпълнителната власт. Сиреч - няма премиер, няма проблем. И от ИТН си вързаха гащите.

Това, което аз лично искам да попитам уважаемите господа с бръснатите глави - пичове, сериозно ли? Сериозно ли се разигра тоя театър на родна територия, който продължи три седмици и сериозно ли за вас всичко е “хляб и зрелища”, “иди ми, дойди ми”, “проба - грешка”? Така ли се решават съдби? От ефира на някаква кабелна телевизия, от неясно кого, неясно къде, неясно каяк?

Тая държава не ви е бащиния. Тази държава не ви е пясъчник, детска площадка, лотария. Тази държава е моя. Имам причини да съм останала в нея, въпреки че с всеки изминал ден тези причини стават все по-малко.

Уважаеми господа с бръснати глави, аз лично не искам така да си играят с бъдещето ми. Мерси.

Джесика Вълчева

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.