В район „Изгрев“ в София не се диша от конфликти на интереси! Ето какви ги върши кандидатът на “Демократична България” Делян Георгиев (Документи)

https://svobodnoslovo.eu/politika/v-rayon-izgrev-v-sofiya-ne-se-disha-ot-konflikti-na-interesi-eto-kakvi-gi-varshi-kandidatat-na-demokratichna-balgariya-delyan-georgiev-dokumenti/114066 SvobodnoSlovo.eu
В район „Изгрев“ в София не се диша от конфликти на интереси! Ето какви ги върши кандидатът на “Демократична България” Делян Георгиев (Документи)

Става дума за кметът на район „Изгрев“ и кандидат на ПП-ДБ за следващ мандат доктор Делян Георгиев.

По подобие на колежката си от „Красно село“ Росина Станиславова от ДБ, кандидатът на ДБ е на път да се сблъска с КПКОНПИ. И докато Станиславова е действала по два от трите конфликта на интереси доста първосигнално (определила е сама себе си за ръководител на проект с европейски средства и възнаграждението за себе си, както и че е ангажирала дъщеря си на трудов договор по същия проект), Георгиев е подредил схемата малко по-интелигентно. И нормално – Станиславова е фризьорка (например), а Георгиев – лекар от „Спешна помощ“. Интересното обаче е друго – и двамата са се облажили по една и съща програма – „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, която е с европейски средства и е под надзора на Европейските прокурори.

Докторът и кмет, след като беше изключен от редиците на партията-майка, „поплака“ пред близките до кръга „Капитал“ медии, като още тогава даде заявка за явяване на следващите избори от ДБ и ПП, но пропусна да разкаже как е назначил за социални асистенти в район „Изгрев“ майката и брата на съпругата си Нели И. Иванова, сега Георгиева. Поне за това свидетелстват документите, с които разполагаме за назначението на Елиана Л. Иванова и на Александър И. Иванов. 

И в тази връзка, съвсем логично, възникват няколко въпроса:

  1. Безпристрастно и обективно ли е извършен подборът за назначаване на социални асистенти?
  2. Как са определени възнагражденията на асистентите, при положение, че работодателят доктор Георгиев е зет на работника Александър и зет на работничката Елиана?
  3. Как работодателят и кмет Делян Георгиев отчита и приема работата на тези социални работници, след като са от едно семейство?
  4. Декларирал ли е районният кмет конфликта на интереси при назначаването на роднини по права и съребрена линия на неговата съпруга?

Още по-любопитна подробност е, че Александър И. Иванов по образование е със специалност „Сценография“ от НХА, но явно добре се справя като „социален асистент“, след като в продължение на няколко месеца е получавал възнаграждение в размер на над 870 лева.

Каква е била заплатата на тъщата Елиана все още не се знае, но едва ли е била по-малка 

Доверена част от администрацията на кмета Георгиев също се е облажила допълнително, но от общинския бюджет.

Секретарят на района Славчо Евтимов от Дупница, който преди това също работи при доктора кмет в „Спешна помощ“ като парамедик, е получавал всеки месец до 500 лв., за да идва на работа. По този начин е „запътувал“ едни около 5000 лв. към заплатата, които не му се полагат. Пари за пътни разходи могат да се заплащат само след решение на Общинския съвет, но за дупнишкия кадър Славчо СОС не е давал такова разрешение.

Главната счетоводителка на района Мирослава Рудолф пък е била „поощрена“ от кмета Георгиев с граждански договор да изпълнява същата дейност, която изпълнява по длъжностната си характеристика на държавен служител. Така за сметка пак на общинския бюджет тя е получавала допълнително 550 лв. на месец, извършвайки същото, за което получава и заплата. Като държавен служител (началник на финансовия отдел) тя няма право за същата длъжност да сключва и граждански договор с работодателя кмет-доктор. Възниква въпросът как по силата на гражданския договор възложителят кмет Георгиев е получавал доклад за свършеното по договора от изпълнителя и началник на финансовия си отдел Рудолф, за което последната получава и заплата. А как ли го е оценявал?

*Съгласно чл. 52 и чл. 53 от ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален и нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Възнагражденията, които са получили социалните асистенти Елиана и Александър, секретарят Славчо и главната счетоводителка Рудолф не представляват ли облага от материален интерес, която свързани с кмета Делян Георгиев са получили?

https://news24sofia.eu/

 
 

4 Коментара

Крампус

преди 1 месец

Човека е сравнително читав и последните години направи много за района. Наблюденията са ми основно от кв. Изток, където живея. Направи градинки, тротоари, осветления, църква, нова детска ясла, бори се много с опитите за присвояване и застрояване на общински терени. Това, което са му изкарали, като компромат ми се струва безобидно на фона на останалите безобразия, които стават на местно и държавно ниво. Пак бих гласувал за него.

Коментирай

Тина

преди 1 месец

Живея също в Изток и съм благодарна за ремонтите на тротоарите и осветлението, които най-сетне се се случиха през неговия мандат. В общината работят вече по-вежливи служители, но все още се намират твърде високомерни и неучтиви. Например, зад втората врата в дясно, в централната сграда, се държат така сякаш не те, а ние трябва да ги обслужваме. Дори лъжат - една от служителките на висок тон обясняваше, че за да получиш скица на жилище, ако не платиш за бърза поръчка, трябва да чакаш 20 дни, а официялният срок всъщност е 7 дни. Усетих го като изнудване. Поразена съм и от факта, че в общината няма комп. мрежа, свързваща отделните служби в нея. Истината е, че д-р Георгиев, по отношение на облагородяването на квартала, направи най-много от всички кметове през последните 30 години. И ако имаше смелост, и беше се явил като независим кандидат с удоволствие бих гласувала за него.

Коментирай

Тина

преди 1 месец

На изборите няма да гласувам за него, защото е ренегат. Писна ми от интересчии, които сменят радикално позициите си само и само да им се "клати феса".

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.