Валери Симеонов: Трудно може някой да ме подведе, че Главчев доброволно си е подал оставката

https://svobodnoslovo.eu/politika/valeri-simeonov-trudno-mozhe-nyakoy-da-me-podvede-che-glavchev-dobrovolno-si-e-podal-ostavkata/23938 SvobodnoSlovo.eu
Валери Симеонов: Трудно може някой да ме подведе, че Главчев доброволно си е подал оставката

Поставена ли е стабилността на управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ под въпрос? Този въпрос виси със страшна сила след разнобоя в мненията на партньорите по повод кадровите смени във властта от последния месец след отстраняването на депутата Антон Тодоров, министър на здравеопазването проф. Николай Петров, и особено – оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев.  

В разтърсващо интервю за ПИК вицепремиерът и съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов слага пръст в раната. Разкритията, които прави, са сензационни и неминуемо ще променят отношенията във властта.

 - Г-н Симеонов, как оценявате поредната рокада във властта след оставката на председателя на парламента Димитър Главчев? Поиска ли премиерът Борисов вашето мнение по въпроса като коалиционни партньори?

- Споделям мнението, че освобождаването на Главчев от този отговорен пост беше огромна грешка. За съжаление тази грешка е на министър-председателя. Трудно може някой да ме подведе, че Главчев доброволно си е подал оставката и тя е била приета.

Знам много добре как стават тези работи. Хора, които имат съвест, е нормално да се допитат до човека, който им е лидер дали да го направят или не. Но ако получиш от този важен човек доза доверие вместо просто реплика „както решиш“, то е ясно какво следва.

По никакъв начин не споделям действията на премиера, който с такава лекота освобождава стойностни хора. На всички е ясно, че той решава тези неща.

- Не се ли допитва Борисов все пак до някого, до хората си в ГЕРБ, например Цветанов, или пък до вас поне като коалиционни партньори?

- Това е другата голяма грешка на Борисов. Борисов продължава да се държи в политиката като самовластен, като властелин, като едноличен лидер. За пореден път той забравя, че по стечение на обстоятелствата на политическата логика в момента той е министър-председател на коалиционни правителство и в парламента има коалиция от две политически сили. Изключително некоректно е аз да научавам от медиите за поредното освобождаване на човек, и то на председател на Народното събрание.

Припомням, че когато Главчев трябваше да бъде избиран, сме водили консултации с ГЕРБ и ние сме го подкрепили. После в самото начало на мандата, когато му се искаше оставката, отново говорихме и ГЕРБ искаха да го подкрепим и го направихме. До последния човек бяхме в зала и го спасихме.

- А сега никакви ли консултации нямаше?

- Не, когато трябва да се отстраняват хората, Борисов решава това еднолично.

Повтарям, че това е еднолично поведение, което е недопустимо в коалиционен формат.

Още повече, че с тази намеса в парламента Борисов прави поредна грешка, защото той не е лидер на партия, след като е министър-председател. На първо място е премиер и не трябва да забравя това. Няма защо да се допитват до него председателя на НС или депутатите дали да подадат оставка или не.

Това е абсолютен гаф!

Ако са искали да обменят мнение, можеше да се видят с Главчев някъде вечерта, а не в парламента. Какво е това демонстративно отиване в парламента и отстраняване на председателя на Народното събрание. И после ще оспорваме упреците на опозицията, че изпълнителната власт командва законодателната. Как ще стане, като вече има три такива случая – с Делян Добрев, с Антон Тодоров и сега с Главчев.

С Ники Петров е нормално, защото той си е в изпълнителната власт и премиерът има диалог с министрите.

Но министър-председател три пъти да се намесва за решения, свързани с парламентарна група, някак е доста компрометиращо.

- Коментирахте ли тези проблеми с липсата на диалог в коалицията с колегите ви от „Обединени патриоти“?

- Как да коментираме, като и тримата го научихме от медиите и бяхме изключително възмутени. Председателят на НС, който сме го спасявали, като имаше вот на недоверие към него, изведнъж ще го махат. Откъде накъде?

Да си кажем истината – това е голяма грешка и огромна заблуда, която е вероятно на Борисов. Ако той мисли, че това ще укроти доста дребнаво играещата лидерка на БСП Корнелия Нинова, бърка...

- Как това ще я укроти, след като анализаторите смятат, че това е един вид рекет от нейна страна и победа над ГЕРБ?

- Абсолютен рекет и победа, от което не губи само ГЕРБ, а губи и коалицията, в която влизаме и „Обединени патриоти“. Не съм съгласен с такива жертви.

Веднага се поставя въпросът в името на какво е направено това – има ли сделка и може ли без сделка да бъде отстранен, а отговорът е, че по-скоро няма как и трябва да е имало сделка. Тогава въпросът е каква е сделката и излиза, че и ние косвено носим отговорността за тази сделка.

Но мога от сега да кажа, че тази сделка няма да се реализира, защото тази жена не си държи на думата и вече няколко пъти съм го виждал. На нея не й мигна окото да излъже, че два пъти съм ходил в нейния кабинет. Аз не знам въобще има ли кабинет, но два пъти излъга пред медиите.

Отсега мога да кажа, че тази сделка няма да се осъществи и ако тя е да се укротят за няколко месеца, знам, че това няма да стане. Това е едно капризно дете, което е усетило силата на своето действие върху родителите.

- Какво ще предприемете с колегите ви Красимир Каракачанов и Волен Сидеров – как ще продължи да работи тази коалиция без диалог?

- Моите колеги също са изключително възмутени. Ние сме пренебрегнати и сме принудени едва ли не да научаваме от медиите и да тичаме след събитията. И в тази ситуация се очаква да подкрепяме властта. Водим се едва ли не подкрепящи ГЕРБ. Обърнаха ни на безгласни букви в коалицията.

Ще кажа обаче, че това е много голяма грешка. Подчертавам – голяма грешка!

Не искаме да издигаме тежестта си и много добре знаем съотношението си спрямо партия ГЕРБ и че сме три пъти по-малка политическа сила, но това не означава, че трябва с такова игнориране да се вземат решения за освобождаването на хора.

И пак повтарям, че нищо няма да се получи от тази сделка. Нинова я знам каква е и постоянно си нарушава ангажиментите, които е поела. Даже напротив – тя сега ще спекулира с това, че евентуално големият страх на Борисов е да не остане празна залата.

Длъжни сме да уважим вота на избирателите и да си вършим работата. Имаме 122 гласа и с тях трябва мобилизирано да работим, за да изпълним политиката, заради която хората са гласували за нас.

- Имаше много мнения на депутати от ГЕРБ, които също заявиха, че са против оставката на Главчев, защо тогава се случи тя?

- Те са против, и ние сме против и какво излиза – че Борисов еднолично взима решения и управлява не само държавата, а управлява и Народното събрание. Не знам как ще оборим едно такова твърдение на опозицията, че изпълнителната власт се меси в законодателната власт. Не виждам как ще го оборим…

- Нещата, които казвате, са сериозни. Застрашена ли е стабилността на коалицията, след като няма диалогичност и консенсус при вземане на решенията?

- Имахме политически съвет преди няколко дни, всъщност вечерта преди да си подаде оставката Главчев. На този съвет не се каза една дума по въпроса. Какво ви говори това?

- Какъв е изходът тогава?

- Да си решава Борисов дали иска еднолично управление или коалиция. Ако иска кабинет на малцинството – няма никакъв проблем!

Автор: Звездомира Мастагаркова

Резултат с изображение за Валери Симеонов

http://pik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.