Валерия Велева: ГЕРБ, оттеглете Данаил Кирилов като шеф на правната комисия!

https://svobodnoslovo.eu/politika/valeriya-veleva-gerb-otteglete-danail-kirilov-kato-shef-na-pravnata-komisiya/20273 SvobodnoSlovo.eu
Валерия Велева: ГЕРБ, оттеглете Данаил Кирилов като шеф на правната комисия!

Данаил Кирилов вероятно трябва да се оттегли като председател на правната парламентарна комисия.

След правния хаос, който той сътвори с Изборния кодекс и с който вкара 44-ото Народно събрание в парламентарна криза, това би било закономерен ход, колкото и да е краен като политически акт.

Всяко негово решение от сряда миналата седмица до днес отхвърля предишното и е в тежък дисонанс със здравия разум.

Нямам нищо против благия Дани Кирилов, когото в ГЕРБ обичат и който иначе е един кротичък човечец с тъжна усмивка. Даже ми е симпатичен с трагизма, който излъчва лицето му.

Но Данаил Кирилов - шеф на правната комисия на българския парламент - е погром за юридическата мисъл, за вярата в правото и силата на парламентаризма.

Сегашният скандал не е първият в неговата "блестяща" депутатска кариера.

Заради Данаил Кирилов през лятото на 2016 година, в навечерието на президентските избори, парламентът прекъсна ваканцията си, за да се занимават законотворците ни пак със зле конструирани избирателни правила и с онова прословуто квадратче "не подкрепям никого", което обърка мнозина. Тогава му се размина.

Както и в още десетки случаи на юридически безумия, заради които доверието в законодателния процес се е сринало почти до нула.

Данаил Кирилов може да напише на коляно фалшив доклад за заседание, което не е проведено (2016), и да го внесе в зала, газейки закон и процедура, без да му мигне окото.

Може до среднощ да каканиже от парламентарната трибуна и да твори странни правни конструкции с неизчерпаема енергия. Именно с енергията си да създава несъстоятелни юридически норми, в които си вярва, той вече става опасен на законодателния терен. И сегашната парламентарна криза е доказателство за това.

За него правилата нямат сила, законите - не винаги важат.

От стрес ли, от напрежение ли, но той вече сякаш не може да вземе разумно решение.

Видимо е объркан. Изглежда като блестящ изпълнител на поръчки отгоре. Поръчват му да махне преференциите - маха ги, после му нареждат да ги върне - връща ги.

И затова е много удобен за всяка власт и за всеки началник - юристът Кирилов може да защитава днес едно решение с плам и утре със същата жар да го отхвърли. Без да се изчерви. Без да му трепне гласецът.

Това наистина е качество! Невероятен талант!

Но на всичко това някой трябва да каже: "Баста!" В името на уважението към парламентаризма. И ГЕРБ колкото по-скоро го осъзнаят, толкова по-добре. Ако все пак имат чувство за самосъхранение!

Валерия Велева

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.