Вежди Рашидов: Има причина да присъствам на разговорите с Ердоган

https://svobodnoslovo.eu/politika/vezhdi-rashidov-ima-prichina-da-prisastvam-na-razgovorite-s-erdogan/25135 SvobodnoSlovo.eu
Вежди Рашидов: Има причина да присъствам на разговорите с Ердоган

Вежди Рашидов се оказа единственият представител от правителствената делегация, който бе допуснат до срещата на “Четири очи” между турския президент Реджеп Ердоган и българския премиер Бойко Борисов. Това бе и поводът да го потърсим за интервю. Оказа се, че когато говори за изкуство Рашидов не пести думите. Но когато става въпрос за политика е доста обран и дискретен. Той знае защо, а всеки от нас може да изброи най-малко три причини за пестеливите отговори на твореца по темата за отношенията между България и Турция.

– Г-н Рашидов, турските медии пишат, че посещението на премиера Бойко Борисов в Турция е знаково. Кажете какви знаци даде властта от двете съседни държави към гражданите на България и Турция, както и към лидерите на Европа?

– Смятам, че не само турските медии оценяват това посещение като знаково. Убеден съм, че и медиите в България отразиха посланията и знаците, които дадоха тези две държави. Всички добре помним, че една стагнация доведе до размяна на остри реплики между Европа и Турция, между Русия и Турция. Тези остри реплики спуснаха завеса, създадоха студенина в отношенията между Европа и Турция. Именно Борисов изигра съществена роля за размразяването на тази ледена стена. Разбира се, това се случи благодарение на добра дипломация и добронамерен, балансиран начин на говорене. Сега отношенията се върнаха в изходна точка и чрез разумна дипломация могат да бъдат полезни не само за България, но и за цяла Европа.

– Принудени ли сме заради общата ни граница с Турция, която е външна за ЕС да правим компромиси и да прощаваме много неща на съседите си, включително и намесата им в политическия живот на страната?

– И президентът на Турция Реджеп Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм подчертаха, че сигурността на Европа започва от Турция и България. От доста време не е на дневен ред бежанската тема. От време на време може инцидентно да влязат 5-10 човека, но това в никакъв случай не говори за натиск от бежански поток. Това е резултат от предишни разговори, които Борисов проведе много умело с турската държава. Опазването на границата е дело на двете държави.

– Сигурно е така, но след срещата си с Ердоган премиерът ни призна, че разговорът в началото бил напрегнат. Каква бе причината за това напрежение?

– Бойко Борисов има качеството да е откровен с медиите. Действително разговорът тръгна малко студено. Подобен тон може да говори за обида, която събеседникът ти носи. Но с дипломация и добро отношение разговорът бързо премина в друг тон и продължи доста по-дълго от предвиденото. След като свърши Борисов и Ердоган се разделиха като приятели.

– Не разбрах от какво Ердоган е бил обиден на страната ни.

– Не бих го нарекъл обида, а по-скоро някакво притеснение. Покрай изборите определени партии и отделни политици, както в България, така и в Европа осъдиха неудачни моменти в политиката на Турция. Всичко това сякаш бе останало в подсъзнанието като внушение или притеснение, но по време на разговора бе изчистено и в крайна сметка Борисов и Ердоган се разделиха като истински държавници, чиито страни отново ще работят в името на сигурността и спокойствието на гражданите.

– Срещата между Ердоган и Борисов бе обявена като среща “на четири очи”. Очите обаче се оказаха шест, тъй като присъствахте и вие. В последните пет години именно вие сте човекът, който влиза с българския президент и премиер при Ердоган. Ще вдигнете ли завесата и ще кажете ли на какво се дължи доверието на турския президент към вас?

– Сигурно има основание за подобно доверие. Ако погледнете моя каталог ще видите много интересни снимки. Имам прекрасни снимка с президента на Турция Тургут Йозал. Имам и с други турски президенти – Ахмед Сезер и Абдуллах Гюл. Някои хора сами могат да си отговорят защо това е така.Като художник съм получил златен орден на името на Ататюрк за изключителни заслуги в областта на културата. Сигурно оценяват и всичко онова, което в годините е направено за културния обмен между двете държави. В Турция изключително уважават творците. Аз съм български гражданин и докато бях два мандата министър на културата съм водил балансирана, добра политика с всички съседни държави. Бил съм на много места с премиера Борисов. Във Франция съм присъствал на срещата му с Франсоа Оланд. Заедно с Борисов отворихме и Лувъра за българската култура.Бил съм с Бойко Борисов и в Италия, и в Чехия, и в други държави…

– Ще ви върна отново на срещата между Борисов и Ердоган. Постигнати ли бяха някакви конкретни договорки?

– На нея се обсъдиха изключително важни въпроси. Бих се радвал ако моето присъствие е спомогнало да бъда гарант на дипломацията.

– Като казахте гарант на дипломацията как си обяснявате това, че турският посланик Сюлейман Гьочке не се появи по време на визитата на Борисов в Турция. Нали по протокол именно той трябваше да посрещне заедно с Бинали Йълдъръм нашия премиер?

– Това е въпрос, на който не би следвало да отговарям нито аз, нито българският премиер. Причината е много проста – турският посланик е турски гражданин, представител на турската държава и никога България не си е позволявала да коментира или да се бърка във вътрешните работи на турската държава. Неговото присъствие или неприсъствие са решение на турската държава.

– Прав сте, България не се е бъркала във вътрешните работи на Турция, но по време на парламентарния вот много партии обвиниха южната ни съседка в пряка намеса в изборния ни процес. Коментиран ли беше този въпрос по време на еднодневното посещение на Борисов в Турция?

– Беше засегнат много бегло. Прекаленото преиграване на някои хора направиха чувствително българското общество. Турската държава винаги е демонстрирала, че няма агресивно желание, нито пък участие във вътрешните работи на която и да било суверенна държава. Онова, което трябва да подчертая е, че турската държава направи намек, че би могла да се намеси, ако се засягат правата на етноса, каквото би трябвало да бъде отношението и на премиера Борисов, ако някъде се нарушават правата на българи. Тази тема е дискутирана дотук. Подчертано бе, че е важно да се опазят правата на всички граждани, независимо от техния произход.

– Йълдъръм не скри притеснението си от крайния национализъм и призова премиера Борисов да бъде гарант за недопускането му. Изразиха ли турските ви домакини притеснение от коалиционното правителство, в което влизат и националистически формации? Поискаха ли някакви гаранции от правителството ни, че няма да бъдат допуснати крайни настроения и действия?

– Гаранции няма как да бъдат поискани от българската държава и никой не си е позволявал да поиска подобно нещо. Притесненията могат да се отнасят за всяка една държава по простата причина, че патентът “Националистически движения” не е български. Националисти има в цяла Европа, а в някои държави са на ръба да спечелят и избори. Дори в Турция има такива движения. Истината е следната: В България на парламентарните избори народът определи кой да управлява страната. Политиката е изкуство на възможното. Днешното управление бе една от малките възможности да имаме днес правителство. Останалото водеше към национална криза. Нека никой да не си прави илюзии. Оттук нататък вече е личен избор кой какво да мисли за всичко останало. Всеки има правото да мисли каквото си иска, но в разговорите по време на посещението на премиера в Турция това съвсем не е било основна тема. По-важното е до каква степен случилото се може да е полезно и вредно. Мисля, че българският национализъм не е краен. Да се надяваме, че националистите, които са в управлението, ще бъдат умерени и отговорни в името на България и на своя народ. Вярваме, че нещата в българската държава ще бъдат под някакъв хигиеничен контрол.

– Борисов съобщи,че ще разчитаме на турска подкрепа за енергийните проекти. Моля ви да обясните за какви енергийни проекти си говори нашия премиер с президента Ердоган.

– Борисов е имал предвид проекта “Турски поток”. Това е енергийният проект. Борисов каза, че онова, което трябва да развиваме като взаимоотношения с Турция е да запазим България като фактор и като транзитна зона, за да може газа, който ще тече по тръбите да не мине през Гърция и Македония, като се изолира България. Това е много важно за нашата икономика и държава. Даваме си сметка, че подписаните споразумения за газ от Азербайджан и Русия няма откъде другаде да минат освен през тръбопроводите на Турция. Проектът не е български, това по-скоро е политика, която трябва да водим ,за да може българската държава да не е ощетена и да се чувства добре.

– Другата добра новина бе, че Турция е готова още на 20 юни да подпише за реадмисия…

– Ако това стане факт, полза ще има цяла Европа. Защото цяла Европа има нужда да се успокои бежанския поток и спокойствието да се върне на Стария континент.

 

Нашият гост

Вежди Рашидов е български скулптор и министър на културата в кабинета на двете правителства на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Член-кореспондент на БАН от 2004 г. Има десетки изложби.

От

http://trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.