Вирусът "Янев" малко ще омаломощи коалицията. Я сега малко да се упражним по прогнозиране:

https://svobodnoslovo.eu/politika/virusat-yanev-malko-shte-omalomoshti-koaliciyata-ya-sega-malko-da-se-uprazhnim-po-prognozirane/4804 SvobodnoSlovo.eu
Вирусът "Янев" малко ще омаломощи коалицията.  Я сега малко да се упражним по прогнозиране:

Вирусът "Янев" малко ще омаломощи коалицията.

Я сега малко да се упражним по прогнозиране:

1. Терминологията, която НАТО-вският генерал Стефан Янев използва за обозначаване на случващото се в Украйна, със сигурност е по-точна от неподредената лексика на лаика във военни отношения Петков. Замяната му може да е опит за еманципация, но може и да е подбутната отвън. Или и двете.

2. Ако се гласува освобождаването от министерски пост на Стефан Янев, ПП ПП & Со. може да очакват като продължение обединяване около личността на Янев на парламентарно представени партии (напр. "възрожденците"), както и на умерените центристи (и леви, и десни) извън НС. И като нищо може да повтори първия успех на РР. Това е бъдеща смъртна заплаха и за ПП ПП, и за ИТН, и особено за ДБ.

3. Освобождаването на Янев ще даде пълен картбланш на Радев да пилотира още по-високо над главата на Петков. Не само мутрите са опасни в управлението, но и активистите-лаици. Харвард - далеко; Радев - високо! Газта - далеко; само Козяк наблизо. Е какво става, ще се отрече ли бащата от чедото си?

4. Най-деликатна е "ситуиращата се ситуация около ситуацията" на БСП (я и аз да използвам модната политическа терминология!). Девойката хем иска да се прави на мъж, хем не може. Ако Нинова & Co. гласуват за изхвърлянето на Янев от МС и замяната му с харлайнер, рискуват зад Янев да се строи батальон от социалисти - по-голям, отколкото военния. Ако не гласуват за освобождаването му, ще нарушат общите си приказки за "стълб на коалицията" и тя (коалицията) приключва, и се отива на избори без шанс за БСП. Прогнозите накланят везните към "въздържал се" или "отсъстващ по обективни причини", но при тази ситуация ГЕРБ-СДС като нищо ще заменят социалистите. БСП, в час ли си?! Умният ход е да не се приема оставката...

5. Вирусът "Янев" (има и полезни вируси, впрочем) е комбиниран с катастрофални резултати от Ковид (2-ро място в света по смъртност на 10 000 души), но и още по-лоши вируси: непрестанно нарастване на цените на основните стоки, наближаващи дефицити на енергоносители (вероятно), очаквана катастрофа на туристическия сезон (въпреки че ще има работи места за 200 000 украинци, както твърдят хотелиерите, няма да има източни туристи както преди), проблемен бюджет, който на 1.06 ще трябва да се "актуализира" с нови външни заеми и т.н. Запомнете новата думичка: дефицитофлация. Не плаша никого, но трябва да сме подготвени.

Навлиза се в класическата ситуация, при която имаме много думи "отгоре", но нарастващо зловещо мълчание "отдолу". Впрочем, какво става с 5-те нови моста над Дунава и 3-те тунели под Стара планина?

Я сега се усмихнете и утре да посрещнем старата баба Марта, след това да си празнуваме нашия велик 3-ти март, да се поклоним на по-милата част от обществото - "гражданките" на 8-ми март, да се обичаме повече и да си вярваме че може да се измъкнем от поредното успешно тресавище!

Горе главите, приятели!

Боян Дуранкев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.