Връщането на хартиените бюлетини предстои. Това е сериозен проблем поради няколко причини

https://svobodnoslovo.eu/politika/vrashtaneto-na-hartienite-byuletini-predstoi-tova-e-seriozen-problem-poradi-nyakolko-prichini/471 SvobodnoSlovo.eu
Връщането на хартиените бюлетини предстои. Това е сериозен проблем поради няколко причини

Връщането на хартиените бюлетини предстои. Това е сериозен проблем поради няколко причини.

През 2015 година на местните избори има над 400,000 невалидни бюлетини. За справка - на последните парламентарни избори около 500,000 души гласуваха за Продължаваме Промяната и 250,000 за Възраждане. С други думи, през 2015 година гласове, които стигат в парламента да влезе средноголяма партия, са обявени за невалидни. Такъв е мащабът на грешките, които се допускат с хартиената бюлетина.

Още повече - няма статистика за кои партии е трябвало да отидат невалидните бюлетини. Веднъж обявена за невалиден един глас, спира да се води всякаква друга статистика за него. Няма как да знаем дали на бюлетината е била написана глупост, или е била предназначена за някоя партия. Съществуват много истории за това как членове на избирателни комисии правят невалидни бюлетини, отишли за партии, които критикуват управляващите.

Някой ще каже, че това не е нищо особено. Това обаче не е така. При хартиените бюлетини има и други проблеми - броенето на гласовете, преправяните по няколко пъти протоколи и мъкненето на чували с бюлетини през нощнеща създават повод за съмнение в честността на изборния процес. Хартиената бюлетина е риск.

Хартиената бюлетина не е по-сигурно средство за гласуване поради една основна причина. В България има безпрецедентно висок купен и контролиран вот. Хартиената бюлетина е начинът този вот да се легитимира и да изкриви изборните резултати. Това, разбира се, се извършва от партии с непрозрачно финансиране, които защитават определени интереси.

Хартиената бюлетина прави възможно мръсните пари да си купуват места в Народното събрание, с които да продължат да работят срещу интересите на обществото ни. Синоними на хартиената бюлетина са търговията с влияние, прането на пари и обслужването на олигархични интереси.

Емил Соколов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.