Всеки мандат тече, всеки мандат изтича

https://svobodnoslovo.eu/politika/vseki-mandat-teche-vseki-mandat-izticha/53722 SvobodnoSlovo.eu
Всеки мандат тече, всеки мандат изтича

Вече половин година изборните членове на ВСС с изтекъл мандат заседават и вземат решения

В историята на философията мисълта (афоризъм) на Хераклит от Ефес е получила по-голяма популярност от своя автор - „Всичко тече, всичко се променя“ (Panta rhei, panta chorei). Разбирането на античния мислител за заобикалящия ни свят е, че динамиката на живота води до промени (в държавата, в обществото, в микро и макрогрупите, в човека).

Както тече животът, така текат и мандатите на публичните органи. На 3 октомври 2022 г. (деня след предсрочни избори, проведени на 2 октомври) изтече мандатът на 22-мата изборни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Месеците, в които работи 48-ото Народно събрание (октомври 2022 - февруари 2023), стигнаха само да освободят предсрочно управителя на НЗОК и отвъд Конституцията председателя на Сметната палата (при изтекъл мандат на председателя и на членовете на Палатата).

Вече половин година изборните членове на ВСС с изтекъл мандат заседават и вземат решения, които засягат съдиите, прокурорите и следователите, а и всички, които имат съприкосновение с „третата“ власт. Междувременно е приключило производството пред смесения петчленен състав от съдии от ВКС и ВАС по оспорване на избора на членове на ВСС от квотата на съдиите. В медиите изтече информация, че шестимата съдии, които бяха избрани миналата година, желаят да встъпят в длъжност като членове на ВСС и на неговата съдийска колегия. Можем да предполагаме, че подобно желание ще изразят четиримата прокурори и следователят, които са излъчени съответно от гилдията на прокурорите и следователите.
За съжаление от 2020-а година насам първо Инспекторатът към ВСС (главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет и десет инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет), а по-късно и други органи имат персонален състав с изтекъл мандат. Висшият съдебен съвет е орган, който се създава по доста сложен ред и това е търсено от конституционния законодател усложняване (избор на 11 членове на ВСС при мнозинство от 2/3 от всички народни представители), но като последица имаме изборни членове с изтекъл мандат. В последствие и значителен брой други публични органи, които се формират при по-прости правила (обикновено мнозинство) от Народното събрание, също се озоваха в ситуацията на ВСС, т. е. с изтекъл мандат. Това са: 

- Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия - 9 членове, включително председател, заместник-председател и секретар;

- председател и четирима членове на Комисията за защита на личните данни по предложение на Министерския съвет;

- член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол;

- управител на Българската народна банка;

- подуправител на Българската народна банка, ръководител на управление „Банково“ - по предложение на управителя на Българската народна банка;

- подуправител на Българската народна банка, ръководител на управление „Емисионно“ - по предложение на управителя на Българската народна банка;

- управител на Националния осигурителен институт;

- двама съдии в Конституционния съд;

- Фискалния съвет - петима членове, включително председател;

- председател на Сметната палата и по негово предложение двама заместник-председатели и двама членове;

- председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и по негово предложение четирима членове на Комисията;

- петима членове на Комисията за защита от дискриминация, включително председател и заместник-председател;

- председател на Комисията за финансов надзор.

През 2023 г. предстои да изтекат мандатите на състава на още публични органи.

Как да се постъпи в случай, че новоизбраните от органите на съдебната власт членове на ВСС желаят да встъпят в длъжност? Има поне три възможни варианта като изход от създалата се ситуация.

Първият и най-приемлив за функциониране на съдебната система е 22-мата изборни членове на ВСС да продължат да изпълняват правомощията си, докато не бъдат избрани и 11 членове на ВСС от Народното събрание. Този вариант се прилага и в момента. Като аргумент е Тълкувателно решение №12 на Конституционния съд от 2022 г. Според Съда „с изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори“. Крехкото мнозинство (седем съдии от 10, защото Народното събрание не е избрало двама... и КС също е в намален състав) счита, че е конституционно недопустимо да се преустанови автоматично за неопределено време дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания. Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон.

Основният аргумент срещу това Тълкувателно решение, което бетонира вечните мандати в Инспектората е, че не може да бъде приложено автоматично към ВСС. Освен това оправдава бездействието на Народното събрание в продължение на години.

Вторият и най-екзотичен вариант е смесване на 11 заварени членове (избрани от предишно Народно събрание) и 11 новоизбрани членове от органите на съдебната власт. Изборът на този вариант ще създаде сериозен правен хаос - кой кога е встъпил, чий мандат откога тече и кога свършва.

Третият вариант е най-радикален - прекратяване на мандатите на всички изборни членове с изтекъл мандат и да започнат да заседават само новоизбраните единадесет.

До конституиране на 49-ото Народно събрание остава по-малко месец (моята прогноза е за свикване на първо заседание на 18/19 април) и едва ли дотогава ще има някаква промяна в състава на ВСС, но след това една от първите задачи на следващия парламент е избор на нови състави на органите с изтекъл мандат.

Хераклит от Ефес казва също, че не влизаме два пъти в една и съща река (In idem flumen bis non descendimus). На 2 април ще влезем за пети път. И едва ли ще е за последен през настоящата година.

Автор: Доц. Наталия Киселова

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.