Ялов, ама да е от ГЕРБ

https://svobodnoslovo.eu/politika/yalov-ama-da-e-ot-gerb/22985 SvobodnoSlovo.eu
Ялов, ама да е от ГЕРБ

ГЕРБ съвсем го удариха през просото. Близо 70% от законите, приети в сегашния парламент в периода юли - декември 2017 г., са променяни повече от веднъж, отчита изследването "Юридически барометър". Какво означава това? Нормативен брак, който създава повсеместен хаос. С подобна нестабилност и непредвидимост страната ни няма никакъв шанс да мръдне и крачка напред, защото няма сектор, който да се похвали с база и визия за някакво развитие. Но как да стане, когато ГЕРБ налага правила, които се оказва, че или не работят, или взаимно се блокират, или отварят пътя на скандали и корупция заради безсрамния си лобизъм, който съдържат.

В нормалните държави законите се правят с участието на добри юристи. У нас точно това не искат управляващите, защото не им е изгодно. В Швейцария например приемането на един закон може да се протака с години. Оглеждат го специалисти от всички страни. Ако се наложи, правят и референдум. И не го приемат, докато не постигнат консенсус с опозицията. Защо ли? Ами за да са сигурни, че който и да дойде на власт, няма да го пипа!

У нас е точно обратното. ГЕРБ дори се опитва да заобикаля Консултативния съвет по законодателство към председателя на парламента.

Камо ли да търси разбирателство с опозицията. Тръгна даже слух, че се планира закриването му, за да могат без проблеми да приемат каквито си поискат закони. И съвсем неслучайно шефът на този правен съвет Огнян Герджиков директно заявява, че нормативните актове, които сътворява това НС, са „безотговорни, популистки и противоконституционни“.

Как обаче да убедиш ГЕРБ и присъдружните му патерици във властта, че производството на килограм и на галоп отваря повече проблеми, отколкото да носи ползи. Мантрата "по-добре лош закон, но закон" се оказва поредният блъф, защото е сто пъти по-добре стар закон, отколкото ялов. Не така смятат обаче управляващите. Неуки, невежи деятели, с остър дефицит на интелект и правна култура. На ниво обслужващ персонал, каквито всъщност са си. Но, както изглежда, това ги удовлетворява напълно.

Да не говорим, че сега за щяло и нещяло се пише ЗАКОН. Стигнахме дотам, че самите автори, а и много от юристите вече не знаят какви точно закони има. Да не говорим за гражданите, които трябва пък да ги спазват! Преди поне ги изпипваха професионално - с малки тайни вратички, които се задействат при необходимост. Днес чукундурите или оставят цели порти, или зазиждат всичко. Лошото е, че целият им шкарт впоследствие е за сметка на всички останали. Такава им е цялата политика. После се питаме как можахме за 20 и кусур години да натворим такова общество без критерии, без път и с толкова много боклук.

Валентин Георгиев

Резултат с изображение за борисов цветанов

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.