Янаки Стоилов: За Кьовеши спецправосъдието е излишно

https://svobodnoslovo.eu/politika/yanaki-stoilov-za-kyoveshi-specpravosadieto-e-izlishno/9266 SvobodnoSlovo.eu
Янаки Стоилов: За Кьовеши спецправосъдието е излишно

„От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура, но може би тепърва ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание“, заяви пред Nova служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Коментарът му дойде във връзка с отминалото посещение у нас на обвинител №1 в ЕС Лаура Кьовеши. Напомняме, че тя пристига в София по своя инициатива, а България е първата държава, която европрокурорът избира да посети броени дни след старта на институцията.

„Това, което Кьовеши очаква, е да има сътрудничество освен с прокуратурата, но и с други органи у нас, включително с такива от системата на МВР, което за мен е правилно“, отбеляза Стоилов.

„Обсъдихме и други теми, които засягат правната ни система, например за специализираното правосъдие. Става ясно, че то е повече политически, отколкото юридически въпрос, говоря като решение на въпроса“, каза още той.

“Kонстатация на Кьовеши е, че специализираното правосъдие е излишно”, посочи Стоилов. По думите дали ще го има изобщо, зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на НС. Припомняме, че още при встъпването си в длъжност той обяви, че „трябва задълбочен преглед на десетгодишната дейност на спецсъда и главно на резултатите от него“.

На свой ред ВСС прие критериите за анализ на дейността на органа.

Стоилов отбеляза като резултат от идването на Кьовеши това, че ще стартира бързо процедурата за попълване на останалите 6 от 10 места за кандидатури на български европейски прокурори, които не бяха одобрени. По-рано обвинител №1 в ЕС лично отхвърли 60% от претендентите ни по квотата.

„Другото важно, за което стана дума – Кьовеши изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Тя няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследвания по най-високите етажи на властта. И те трябва да приключват бързо и с ясен резултат“, категоричен бе Стоилов.

„Въпросът с българския списък на санкционираните по Магнитски има две страни – фактическа и юридическа”, коментира министърът по темата за санкциите на САЩ.

„Фактическата – кои са тези фирми, в какви взаимоотношения се намират и каква е тяхната дейност. По тази причина ние проучваме. Досега не сме установили да има такива фирми, които работят с министерството, но то има по-широк състав от т.нар. второстепенни разпоредители. В близките дни очакваме да има яснота дали в други агенции и структури към министерството на правосъдието има договори с фирми, попаднали под обстрела на Магнитски. Юридическият въпрос – не трябва да си затваряме очите, че всякакви подобни мерки трябва да са съвместими с българския правен ред“, обясни Стоилов.

Припомняме също, че при посещението си у нас Кьовеши обясни, че лично ще участва в разследванията и ще надзирава делата в България, заедно с още двама прокурори, представители на страни от Източна Европа - Чехия и Литва.

Това означава, че както 19 минути многократно е писал, тя ще започне от нас работата си, което е лесно обяснимо с огромния й опит в съседна Румъния.

Европрокурорът добави с категоричен тон, че ако някой политик или друг властник се опита да въздейства на прокурор от нейното европейско обвинение, като визираше работата в България и на българските си колеги, тя веднага ще направи това публично достояние. Същевременно тя отказа многократно коментар по отношение на работата на българската прокуратура, което не е подкрепа, нито показва обратното.

Егор Глазунов

19min.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.