Йончева: Внасяме в прокуратурата поръчки за над 50 млн. лв. на фирми, свързани с Делян Добрев

https://svobodnoslovo.eu/politika/yoncheva-vnasyame-v-prokuraturata-porachki-za-nad-50-mln-lv-na-firmi-svarzani-s-delyan-dobrev/23542 SvobodnoSlovo.eu
Йончева: Внасяме в прокуратурата поръчки за над 50 млн. лв. на фирми, свързани с Делян Добрев

Ще внесем в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв от фирми, свързани с Делян Добрев. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

Йончева поясни, че става въпрос за група компании, търговски дружества, свързани по между си чрез акционери, съдружници, управители.

"В тях участва зетят на Делян Добрев. Същият заема мястото на Делян Добрев в дружество, след като Добрев влиза в политиката. Тук става дума за документи за 50 млн. лв. На фирми и свързани лица, които източват огромен общински ресурс“, коментира Йончева. Тя поясни, че разследвания на медии назовават по-висока сума.

Говорителят на БСП настоя прокуратурата да провери и обществени поръчки за санирани блокове от юни 2017 г. Йончева поясни, че става въпрос за 11 блока и обърна внимание, че 10 от поръчките са спечелени от фирми, свързани със зетя на Делян Добрев.

„Настояваме прокуратурата да извърши проверка за участието на г-н Добрев в дружества в офшорни компании. Разполагаме с документи, че фирмите, които печелят огромни обществени поръчки в различни сектори в Община Хасково, получават средства от сметки от офшорни компании“, допълни говорителят на БСП.

Тя поиска от прокуратурата да извърши проверка на фирма за производство на пелети, собственост на родителите на Делян Добрев.

"Делян Добрев се сниши. Знаете, че г-н Добрев за пореден път оттегли своята оставка. Смятам, че това е пример за не само човешко, но и политическо нехайство. Това е начин да се снишиш, когато към теб има внимание, когато трябва да даваш отговори на въпроси и не желаеш да дадеш отговори и когато си обвинен, че свързани с теб фирми източват общински ресурс“, каза още Йончева. По думите й в момента, в който Добрев е счел, че медийният шум е изчезнал, той е отново се е върнал в Народното събрание.

Конституционният съд е образувал дело по казуса с оставката на Делян Добрев - разбирайки за това той я оттегли, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

„Какво промени обстоятелствата от момента на срещата на Добрев с Бойко Борисов, когато беше приета неговата оставка и моментът в неговото оттегляне? Г-н Борисов ли го помоли да оттегли своята оставка?", попита Свиленски. Той посочи, че Добрев е заявявал, че няма да оттегели оставката си като израз на достойно поведение. "Какво се случи през тези няколко месеца?“, попита Свиленски.

epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.