За 57 дни на власт Петков е бил повече в парламента от Борисов за 12 г.

https://svobodnoslovo.eu/politika/za-57-dni-na-vlast-petkov-e-bil-poveche-v-parlamenta-ot-borisov-za-12-g/5206 SvobodnoSlovo.eu
За 57 дни на власт Петков е бил повече в парламента от Борисов за 12 г.

За 57 дни на власт премиерът Кирил Петков е бил повече пъти Народното събрание от своя предшественик на поста Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ не само не се отчиташе пред депутатите, а неговите народни представители с всевъзможни процедурни хватки го отърваваха от това да се яви в пленарна зала и да отоваря на въпроси.

Днес Петков за пореден път е на изслушване в парламента. Каквито и проблеми да има с настоящия кабинет и колкото и критики да се отправят към новите управляващи, едно трябва да се признае - управлението на държавата се върна там, където му е мястото - в Народното събрание.

За 12-те си години на власт Бойко Борисов изпразни от съдържание чл. 1 от Конституцията на страната, а именно, че България е парламентарна република. Особено през последните си години на власт лидерът на ГЕРБ създаде впечатление, че държавните решения се вземат еднолично и никой, дори народните представители, не могат да потърсят сметка за тях. Парламентът се бе превърнал в “гумен печат” на изпълнителната власт, а дебатите изобщо отсъстваха.

За нормалилзирането на политическото говорене и изобщо политическата среда у нас започна да свидетелства още 45-тото Народно събрание. Макар да имаше кратък живот, в него влезе широка палитра от формации, а търкания между тях не липсваха. Това продължи в 46-тия парламент, а в момента е ежедневие по време на заседанията.

Дебатът е жив. Контролът на изпълнителната власт - също. И ако все още не можем да припишем други големи успехи на новите властници, то този си струва да бъде споменат. Остава да видим какво ще направят с обещанията си - за съдебна реформа, борба с корупцията и просперитет. Работата, която ги чака, не е никак малко. А времето минава.

 Автор: Джесика Вълчева

Източник: frognews

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.