За битките срещу „модерното робство“ и частните съдебни изпълнители

https://svobodnoslovo.eu/politika/za-bitkite-sreshtu-modernoto-robstvo-i-chastnite-sadebni-izpalniteli/25192 SvobodnoSlovo.eu
За битките срещу „модерното робство“ и частните съдебни изпълнители

Твърдя и съм го доказвала с числа, факти и аргументи, че енергийният регулатор накланя везните в полза на енергийните дружества и не изпълнява своята законова функция да осигурява баланс между едните и другите. Това заяви в студиото на „Още от деня“ националният омбудсман Мая Манолова в коментара си за престоящото поскъпване на тока и парното.

По думите ѝ решението на ВКС за потребител на топлинна енергия да се приема етажната собственост, а не отделното домакинство, е несправедливо.

„Според мен като юрист е и необосновано. Не съм съгласна с техните аргументи“, каза Манолова. „Следващата ми стъпка, която днес обявих пред депутатите от правната комисия, където слушаха моя отчет за миналата година, е да предложа заедно с Министерство на енергетиката законодателни промени. Ако няма да се премахва такса „сградна инсталация“, поне да има механизъм за нейното определяне в поносими за гражданите размери. 100 лева е твърде много“, категорична бе тя.

Националният омбудсман заяви, че над дружествата има чадър „и то институционален и партиен, многопартиен“.

„Не се отказвам от битката. Сега ще атакувам парламента“, подчерта Манолова.

По повод казуса с частните съдебни изпълнители тя заяви:

„Много сериозен противник са частните съдебни изпълнители, икономически силен, бих казала могъщ, с огромен ресурс.“

Според нея, ако законодателно те бъдат задължени да декларират доходите си, ще излязат на светло „много любопитни подробности“. Предложенията, които правя, вече съм ги внасяла три пъти, това сега е за четвърти път, допълни Манолова.

„Мисля, че сега вече им е дошло време, защото има разбиране от народни представители от различни групи, че така не може да продължава, защото длъжникът е смачкан, унизен и без всякакви правомощия да защити себе си, имуществото си и бъдещето си“, заяви националният омбудсман.

БНТ1, „Още от деня“

Image Манолова-e1344339770471.jpg

http://glasove.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.