ЗА МОЛ-КОАЛИЦИЯТА БЮДЖЕТА Е ПО-ВАЖЕН ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ

https://svobodnoslovo.eu/politika/za-mol-koaliciyata-byudzheta-e-po-vazhen-ot-zhivota-na-balgarite/4337 SvobodnoSlovo.eu
ЗА МОЛ-КОАЛИЦИЯТА БЮДЖЕТА Е ПО-ВАЖЕН ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ

В Постоянната комисия по здравеопазване днес разглеждахме законопроекта на Възраждане за изменение на Закона за ДДС, с който се предвижда нулева ставка за лекарства, енергия и продукти от малката потребителска кошница. Законопроектът беше представен от народния представител от Възраждане Искра Михайлова. Като член на здравната комисия не се учудих, че управляващата коалиция не подкрепи законопроекта. Но все пак наглостта на аргументите ме изуми.

Разбрах, че стабилността на бюджета е много по-важна от живота и здравето на българите. Разбрах, че европейските директиви са по-важни от оцеляването на българите. Разбрах, че всички ние трябвало да гледаме МОЛ-преговорите и да си водим бележки. Разбрах, че не можело да освобождаваме лекарства от ДДС, защото щяло да повлияе на пазара.

Затова и моите изказвания пред комисията бяха следните: България е най-бедната страна-член на ЕС. В проспериращите европейски държави ставките на ДДС са по-ниски, отколкото в бедна България. Подчертах, че стабилността на държавата зависи от състоянието на българите, защото те са основният ни приоритет и не може да има държава без народ. На МОЛ-коалицията напомних, че беше добре да уведомят избирателите си за програмата си ПРЕДИ изборите и преговорите в МОЛ-а и е по-добре да мислят за избирателите си. Попитах какво е по-важно - бюджета или живота и здравето на българите? Питах лекарите дали поставят финансите над живота на българите, защото за много от тях лекарствата са животоспасяващи, а не всички могат да си ги позволят. Всъщност нулева ставка на ДДС има за ковид-ваксините. За американските военни бази в България, за натовските доставки. Явно може, само за българите не може.

Инфлацията вече е двуцифрена. Как ще оцелеят българите е под въпрос. Ние сме болна нация, факт. И без това много пенсионери едва си купуват лекарствата. Дори и работещи се затрудняват. Ние ги обричаме с нашето бездействие да се погрижим. Ние, като законодатели, трябва да работим изключително и само за благото на българския народ! Не за директивите на ЕС! Не за бюджета на Асен Василев! Не за споразумението от МОЛ-а! Не за удобството на НАТО и САЩ! А ЗА БЪЛГАРИТЕ!

В комисията законопроектът беше отхвърлен. Осем гласа "За", един "Против" и осем "Въздържал се!". Поредното срамно решение за този вече отиващ си парламент.....

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.