Задава се ново обедняване с ценови шок

https://svobodnoslovo.eu/politika/zadava-se-novo-obednyavane-s-cenovi-shok/22629 SvobodnoSlovo.eu
Задава се ново обедняване с ценови шок

В страната се очертава ценови шок. Леко увеличение на цените на горивата от порядъка на няколко стотинки, прогнозира пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По неговите думи цените на горивата на дребно у нас са най-ниски за Европа. Има разлики в цените при горивата на различните вериги, те са от порядъка на 10-15 стотинки в зависимост от местоположението и търсенето, обясни Делчев. По данни на браншовата организация сивият сектор при горивата е от порядъка на 25-30%.

Поскъпване ще има и на природния газ, парното и топлата вода. Като фактори за това председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов посочи високите цени на синьото гориво, което България внася, и поскъпването на петрола на международните пазари. Той обаче обясни, че все още е много рано да се направят точните разчети за евентуалното повишение на цените.

През миналата седмица държавното дружество "Булгаргаз" предложи поскъпване на цените на едро на синьото гориво с 16% от юли. Ако искането бъде одобрено от КЕВР, това може да се отрази и на цените на парното и топлата вода. Както много пъти Иванов е обяснявал поскъпване от над 5% на газа се отразява в цените на парното. Което означава, че при 16% увеличение на цената на газа ще плащаме по-скъпо и за парно, и за топла вода. Отделно от това и електроразпределителните дружества поискаха увеличение на цените на тока. Ако цените на горивата, газа, тока и парното се увеличат, това неминуемо ще се отрази върху цените на стоките и услугите в страната.

Междувременно вчера стана ясно, че 147 са внесените жалби и сигнали в КЕВР от клиенти на топлинна енергия през изминалия отоплителен сезон 2017-2018 г. Най-много потребители са се жалвали от "Топлофикация София". Това показват резултатите от извършения обобщен анализ на регулатора.

За сигналите за високи сметки на потребители на столичното парно КЕВР е направил проверка по документи. Регулаторът съобщи, че проверките не са констатирали грешки в прилагането на методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост. Според КЕВР основната причина за многобройните възражения от потребителите на "Топлофикация София" срещу фактурираната им топлинна енергия за март т.г. е фактът, че само 6% от битовите клиенти в София са заявили реален месечен отчет и получават фактури за реално потребената от тях топлинна енергия. Останалите 94% потребители на дружеството получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление за съответния имот. И от КЕВР както по-рано и от топлофикационното дружество заявяват, че след отчет на средствата за дялово разпределение и изготвяне на изравнителните сметки, тези клиенти ще получат информация за реалното си потребление през отоплителния сезон. Това означава, че на въпроса дали сметките за парно през март са надути, ще се разбере при изравняването.

Като цяло проверката показва, че най-много са жалбите срещу топлофикационните дружества през февруари и март, а най-висок е делът на жалбите и сигналите, свързани с дяловото разпределение на топлинната енергия, което е основа за изготвяне на месечните и изравнителните сметки.

Като фактори за повишаването на газа и парното Иван Иванов посочва високите цени на синьото гориво, което България внася, и поскъпването на петрола на международните пазари

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.