Законодателни игри

https://svobodnoslovo.eu/politika/zakonodatelni-igri/25252 SvobodnoSlovo.eu
Законодателни игри

Законодателните гафове на ГЕРБ продължават. Готовността на депутатите от гореспомената партия продължава да е на кота нула. За повече от месец работа на новия парламент те не внесоха и един смислен законопроект, та станахме свидетели на рекордно кратки заседания. След остра политическа и обществена реакция бяха принудени да оттеглят първия законопроект, зад който беше ясно, че стоят - за опазване на земеделските земи. Основното обвинение там бе в лобизъм.

Преди ден сколасаха да внесат Закона за концесиите, на който президентът Румен Радев наложи вето още през януари и го върна за ново обсъждане. Вярно е, че с този законопроект трябва да се бърза, защото от Европа ни дишат във вратовете, щото губим срокове. Но най-важното е той да е читав, защото, ако не е, всички губим. За никого не е тайна, че чужди фирми печелят от българските богатства, а държавата взема смешни концесионни такси.

Още през януари Радев заяви, че възможните санкции от неодобряването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане. Сред аргументите на президента беше и това, че законът въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики.

Този закон бе приет на педал - в последните часове на 43-то Народно събрание с едва събран кворум. Бързаха от ГЕРБ. И сега бързат, защото това, дето са депозирали, е почти същото като върнатото от Радев. А и никакво обществено обсъждане не е правено. Както и преди, така и сега текстове от закона са срещу обществения интерес. Безкрайните концесионни срокове остават и така за много, много години напред ще могат да се бетонират договори с правилните фирми. С "подходяща" икономическа обосновка, разбира се.

Първата работа след завръщането на ГЕРБ в управлението бе да пусне отново спряната процедура за концесията на летище София. Дали това не е признание, че властта не може да се грижи добре за държавното и да печели от него, или гласят летището за правилната фирма, или просто искат да го харижат? Явно законодателните игри на ГЕРБ продължават, а загубите ще са колосални, но за държавата.

Мая Йовановска

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.