Запомнете им посланията

https://svobodnoslovo.eu/politika/zapomnete-im-poslaniyata/8721 SvobodnoSlovo.eu
Запомнете им посланията

Забелязахте ли с какви послания в речите си пред новия парламент излязоха партийните лидери? Дясната ГЕРБ, която години наред раздаваше щедри порции само на своята клиентела, а в същото време превърна България в страната с най-големи социални неравенства, обяви, че ще бъде контра на бъдещия кабинет. Десислава Атанасова атакува с думите: "Няма да подкрепим неолиберална програма, която цели приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикално съкращение на бюджетните разходи".

Всуе, тая страница е затворена. Достатъчни са ни колосалните кражби в милиарди, с които приватизираха и концесионираха цялата държава, затова закъснялата им лява риторика сега звучи цинично.

Коренната промяна от няколко дни насам в поведението на ИТН, също с претенции за десница, пак е с фокус наляво. Къде по неволя, къде с нежелание, но няма и помен (поне на думи) от крайнодесните темели в "програмата" на несъстоялия се първи опит за кабинет начело с Николай Василев. От казаното от Тошко Йорданов разбираме, че "би трябвало да има договорка и да има правителство, което да продължи работата на служебния кабинет, защото това е посоката за нас, по която трябва да се развива страната". Нямали основни различия, видите ли, с повечето партии дори по темата за унизителните пенсии!

Дали и доколко новата сговорчивост на ИТН е истинска, ще разберем съвсем скоро. Засега от партията на Станислав Трифонов не дават признаци, че са готови да преговарят и приемат политиките на лявата БСП, доказала през последните години своята праволинейност в това отношение. Защото точно по темата за пенсиите и тяхната актуализация социалистите имат отдавна внесен законопроект, отхвърлян многократно при управлението на ГЕРБ и приет, но само на първо четене, в предишния кратък парламент.

В тази връзка нека и новият "Робин Худ" на онеправданите в лицето на Мая Манолова поуспокои топката. "Изправи се БГ! Ние идваме!" не идва като първооткривател с първия си внесен законопроект за пенсиите, колкото и силни да са фанфарите му. Но пък го пусна в първия ден!

Неузнаваем в посланията си се оказа и лидерът на "автентичната градска десница" Христо Иванов. Сред приоритетите на ДБ и бъдещия кабинет той открои работата по бюджет 2022. "Това ще бъде бюджет на промяната, в който да заложим модела на възстановяване и подобряване на публичните разходи. Тогава ще можем при по-голяма ефективност и прозрачност да потърсим възможности за увеличаване на пенсиите, за политики на социални услуги, здравеопазването и отглеждането на деца". Моля? Добре ли разбрахме, че последователите на Иван Костов обещават леви политики?

Какво се крие зад всичко това? Запомнете посланията им. Дали са само параван за привличане на гласовете отляво, които са им нужни? Дали в същото време няма да ни натресат крайно десен кабинет на "подмяната", плод на договорки? Бързо ще се разбере, но едни излъгани надежди ще са чист автогол за участниците в подобен театър.

автор: Валентин Георгиев

https://duma.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.