Защо прокуратурата трябва да поиска отстраняването на Борисов

https://svobodnoslovo.eu/politika/zashto-prokuraturata-tryabva-da-poiska-otstranyavaneto-na-borisov/16850 SvobodnoSlovo.eu
Защо прокуратурата трябва да поиска отстраняването на Борисов

Съобщението, че българската прокуратура се е самосезирала по публикацията на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“, повдига доста въпроси. На първо място е въпросът редно ли е премиерът Бойко Борисов да остане на поста си.

Сред споменатите в статията имена е и това на Бойко Борисов. В публикацията испанският вестник твърди, че каталунската полиция и антикорупционната прокуратура разследват Борисов за съпричастност към международна схема за пране на пари.

Прането на пари в България е в ресора на Дирекция „Финансово разузнаване“ към Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Прокуратурата на България на България няма как да проведе ефективно разследване на всички факти и обстоятелства в цитираната статия на „Ел Периодико“ без да да възложи задачи на ДАНС.

А българското контраразузнаване е на пряко подчинение на Министерския съвет, т.е. на министър-председателя, който ще трябва да проверява. Това съвсем резонно поставя въпроса дали няма да има конфликт на интереси в проверката на Борисов. Самият той не веднъж в публичните си изяви говори колко добре работи с ДАНС. Борисов често е цитиран и за това какви задачи е възложил на ДАНС.

Разбира се въпросът за отстраняването на Борисов докато тече разследването срещу него стои на дневен ред само ако прокуратурата иска сериозно да разследва. От съобщението на прокуратурата става ясно, че за момента целта е „изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер“ и допълват, че по линия на механизма за международното правно сътрудничество ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

От прокуратурата ще изискат документация за осъществявани от посочените в статията лица предполагаеми сделки. С това съобщение от държавното обвинение дадоха индикация, че премиерът Борисов ще бъде сред разпитаните по казуса.

От момента, в който „Ел Периодико“ публикува текста си, българският премиер повтаря в публичните си изяви само едно: „аз къща в Барселона нямам“. Но всъщност никой не твърди, че българският премиер има къща, а че има разследване за пране на пари на властите в Каталуня, което стига и до проверка за неговите връзки с проверяваните хора.

http://www.transmedia.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.