ЗАЩО СКОРО НЯМА ДА ИМА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО

https://svobodnoslovo.eu/politika/zashto-skoro-nyama-da-ima-redovno-pravitelstvo/295 SvobodnoSlovo.eu
ЗАЩО СКОРО НЯМА ДА ИМА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО

ЗАЩО СКОРО НЯМА ДА ИМА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО

Не можело да има правителство с ГЕРБ. Нито с ДПС, нито с Възраждане. Нито с ПП. Но можело да се търсят решения. Можело с втория мандат. Или с третия. А, не, нямало как да стане. Ако им дадат мандата, били готови. Но никога с тези…

Всеки ден подобни безмислени съобщения пълнят главите на хората, които се питат ще има ли редовно правителство с парламентарно мнозинство. Не, няма да има. Може да има краткотрайна управленска схема за прибиране на някакви пари. Но тя ще съществува ден до пладне. Принципна разлика между предишното редовно и хипотетичното бъдещо коалиционно правителство няма да има. Все от един дол дренки.

Какъв срам ! Каква политическа и идеологическа немощ ! Колко избори и нищо. На сбирките си, те ги наричат консултации, депутатите не са в състояние да посочат, да изложат основните проблеми на България и тяхното решение. Няма изведени национални приоритети. Целта била да направят правителство. Дотам ! Не, това не е цел, това е средство, уважаеми. Целта е страната да укрепне, да излезе от жалкото състояние, в което е изпаднала, хората да получат надежда, че ще се оправим, цел е да не влезем във войната. Това са цели. Правителството е механизъм, които да прокара пътищата за осъществяване на целта. А сега всичко в новините се свежда до кой с кого мисли, че може да се свърже и защо може или не може да го направи.

И още нещо, което говори за импотентността на дебата. Всички искат да раздават, но никой не казва откъде ще се взема. Много пъти е ставало дума - никой не говори какво ще направи, за да засили българското производство, да увеличи износа, да уравновеси платежния баланс и да балансира бюджета. Тези хора не знаят, нямат понятие как ще се връщат милиардите дългове, с които загробват страната и бъдещите поколения. Чули ли сте някой да има убедителна програма за решаване на демографската криза ? А за борба с корупцията ? Или за отношенията със Скопие. Не, не и не ! Като че ли там стоят политически незрящи люде, стремящи се към властта за самата власт, за облагите, които дава, а не за да дадат отговор на въпросите на държавата и обществото. Така че не очаквайте истинско правителство, което да започне да възражда страната. Такова няма да има нито след тези, нито след следващите избори. Няма да има при тази политическа система. Тя не е в състояние да излъчи управление, което да стабилизира държавата, нито да издигне хора, които могат да го направят.

Това не е очертаване на безизходица. Това е основание за ускорено търсене на такъв политически модел, на такава реална промяна, от каквато държавата и ние имаме остра необходимост. Кога ще ги намерим и наложим зависи от нас.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 14 ноември 2022 г. по Евроком )

https://www.youtube.com/watch?v=STShm2MXA40

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.