Жельо Бойчев: 100-те дни на Борисов са пропиляно и загубено време за България

https://svobodnoslovo.eu/politika/zhelyo-boychev-100-te-dni-na-borisov-sa-propilyano-i-zagubeno-vreme-za-balgariya/24694 SvobodnoSlovo.eu
Жельо Бойчев: 100-те дни на Борисов са пропиляно и загубено време за България

„БСП дава негативна оценка на 100-те дни на правителството „Борисов-3". Това е едно правителство на сделката в името на власт, за сметка на подменените обещания и излъгани избиратели. Това е правителство на скандалите, корупцията и нестабилността", заяви зам.-председателят на „БСП за България" Жельо Бойчев на пресконференция.

Според него НДК, Боршош, „Суджук гейт" не са изолирани явления, а очертават истинския профил на това управление.

„Всичко се свежда само до едно - овладяване на икономиката, търговия с влияние, подчиняване на цели сектори от българската държава на групировката около ГЕРБ, погром върху околната среда и опит за ограничаване на правата на работещите - или си част от играта и плащаш, или те смачкват. А суджукът е само най-циничната част от проявлението на това управление на ГЕРБ", допълни той.

Като примери Бойчев посочи скандалните назначения - нацистките поздрави, протести на браншовите организации, бързите обвинения в корупция.

„Това правителство започна с лобистко законодателство - първият законопроект, внесен в НС - законът за опазване на земеделската земя, бе оттеглен от самите тях два дни след това", каза още той.

По неговите думи сесията на това НС е приключила със скандални законопроекти, които ограничават достъпа до правосъдие и правата на българските граждани и ежедневно се генерират скандали. „Социалният диалог е замразен. Българското правителство вместо да го насърчава и гарантира, то противопоставя синдикати на работодателски организации", коментира още народният представител. Той подчерта, че сме свидетели на протести в МВР заради унизителните условия на работа на служителите - липса на диалог и разбиране от страна на министъра.

„Подобно е положението и в Министерството на отбраната - хаос около проектите за модернизация на българската армия. Опит да се разпалва война между институциите - поправките в закона за отбрана и въоръжени сили, които ограничават правомощията на българския президент и правят опит да се политизира армията", уточни зам.-председателят на левицата.

Той е на мнение и че се противопоставя група български пенсионери на друга. „Тези 100 дни върнаха омразата, конфронтацията и разделението в българското общество такова, каквото го бяхме забравили от 90-те години. Непрекъснато разговорът се свеждаше до миналото и то се използва само, за да се чертаят разделителни линии. Едно пропиляно и загубено време за България", категоричен е Бойчев.

Според него не е бил поставен нито един от важните проблеми на българските граждани - бедност, растящо неравенство, демографска катастрофа, гарантиране сигурността на всеки български гражданин, борба с престъпността и корупцията, модерно и достъпно образование и здравеопазване.

„Тези 100 дни на кабинета на Борисов доказаха, че ГЕРБ предпочитат силата пред демокрацията - правото на силния пред закона. Суджукът за малцина, вместо хляб за всички", каза още той. Жельо Бойчев подчерта, че България има и заслужава друг тип бъдеще и друг тип перспектива.

„Това заслужават и всички милиони български граждани, които останаха и не напуснаха страната. От БСП искаме да им кажем, че има смисъл да останат и да се борят. Ние протягаме ръка към всеки, решил, че битката за България не е изгубена", заключи Жельо Бойчев.

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.