ГУНДИ-80 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ

https://svobodnoslovo.eu/sport/gundi-80-godini-bezsmartie/109853 SvobodnoSlovo.eu
ГУНДИ-80 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ

Аспарухов е център нападателя на моите мечти. Това са думи на Нерео Роко, треньор на Великия отбор на "Милан" след мача в Сифия 1967. В него играеха Малдини, Ривера, Шнелингер.

В Лисабон 1965г. целият отбор на славния "Бенфика" на който Гунди заби два гола му прави шпалир. Ръкопляскат му Еузебио, Торес, Симоес, Колуна, Джерман и унгарският треньор Бела Гутман.

След брилянтния гол на "Уембли" срещу Англия в 1968г, капитанът на световния шампион Боби Мур казва, че е за учебник по футбол.

Вкара едва 19 годишен първия гол за България на световното по футбол в Чили 1962. В края на 1965 във Флоренция за 1 минута нокаутира белгийците с 2 гола в плейофа, а "Червените дяволи" бяха най-силни в Европа, начело с Ван Химст. Така ни класира за, световното в Англия 1966. За първи път гледахме световно на черно-бели телевизори "Опера". В една група бяха четири Аса: ПЕЛЕ, Еузебио, Флорин Алберт и Аспарухов. Гунди вкара отново единствения гол за България, попилявайки маджарската отбрана начело с Месьой.

БЕШЕ ЯВЛЕНИЕ НАДХВЪРЛЯЩО РАМКИТЕ НА ФЪТБОЛА: патриотизъм, трудолюбие, скромност, възпитание, благородство, етика. Беше от най-красивите момчета, мечта за всяка жена/да ми прости съпругата му Литка, с която ме свързва десетилетно приятелство/.

За "Левски" беше икона с незабравимите 3 гола за 7:2 срещу ЦСКА и една невероятна задна ножица пратила топката в горната греда.

Бабите по опашките му викаха ПРЕЗИДЕНТ. И щеше да стане, но изгоря като факла твърде млад...

За Гунди се пишеха стихове, сини балади и Гундиади. Една завършваше така: Той паметник заслужи по-висок от "Ал. Невски", на който да се пише "Да живее" Левски"!

Георги Марков

1 Коментара

долен леф п-дал

преди 11 месеца

гунди е пияница комунист и убиец

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.