Луис Рубиалес и синдромът “Боби Михайлов”

https://svobodnoslovo.eu/sport/luis-rubiales-i-sindromat-bobi-mihaylov/115633 SvobodnoSlovo.eu
Луис Рубиалес и синдромът “Боби Михайлов”

Скандал тресе футбола в Испания, след като президентът на федерацията целуна една от футболистките, донесли на страната световната купа. Луис Рубиалес се извини половинчато, отказа да подаде оставка от поста си, а собствената му майка започна гладна стачка в защита на “вендетата” срещу сина й. Въпреки призивите на местните лидери на испанската футболна федерация, Луис Рубиалес се е вкопчил в президентския пост и се пъне като магаре на мост, отказвайки да си тръгне. Каква изненада - българският футбол има същото магаре - Боби Михайлов.

Годината е 2019. Тогава Борислав (Боби) Михайлов категорично отказа да подаде оставка като президент на Българския футболен съюз. Тя бе поискана от тогавашния премиер Бойко Борисов след позорната загуба на България от Англия с 0:6 на стадион “Васил Левски” и покъртителното поведение на публиката. После Михайлов подаде оставката си, но внезапно я изтегли, след като някак стана ясно, че голмайстор №1 на България Димитър Бербатов ще се кандидатира за президентския пост в БФС. 

През октомври 2021 г. Михайлов бе избран за президент на Българския футболен съюз на извънреден конгрес. Изборът беше обжалван от Димитър Бербатов и съмишлениците му заради съмнения за тежко нарушаване на устава при броенето на гласовете.

В средата на този месец Димитър Бербатов излезе с поредна порция обвинения спрямо Борислав Михайлов и заяви, че БФС извършва чистка - 41 клуба са били изключени от федерацията по футбол с неясни мотиви, защото според голмайстора те са “уронили престижа на БФС” заради участието си в Конгреса, организиран от самия Бербатов. Министерският съвет и в частност спортното министерство обещаха да извършат проверки. Какво ще произлезе от тях - предстои да стане ясно. 

Истината обаче е, че самият Борислав Михайлов многократно е уронвал престижа на българския футбол. 

Един от скандалите около него е танцът с певицата Преслава през 2011 г., който взриви социалните мрежи. Гьобеците на Михайлов обаче му донесли още повече почитатели, твърди самият той. 

 
Михайлов е подозиран и в схеми с уредени мачове. Той е забелязан да празнува в Сингапур заедно с боса на черното тото Дан Тан и бившия президент на “Беласица” със съмнителна репутация Костадин Хаджииванов - Коце Маца. Две седмици по-късно бе подписан договор с фирмата “Хути Интернешънъл Медия”, която се контролира от Дан Тан чрез подставени лица, за провеждането на контролен мач между България и Естония в Анталия. Мачът беше разследван, а резултатът от него - анулиран.
 
 
Въпреки че в момента Димитър Бербатов отправя остри обвинения по адрес на Боби Михайлов, едни от най-тежките такива идват от друга легенда на българския футбол - Христо Стоичков. “Камата” напусна като селекционер на националния отбор, но точно тогава попита Михайлов дали не е посещавал хотелската му стая с предложение да бъде уреден мач на България. 
 
Настоящият шеф на БФС многократно е излизал почерпен пред журналисти. През 2016 г. отговори с насмешка на въпрос на репортерката Ваня Симонска. След мача срещу Люксембург, който завърши с 4:3 и България си извоюва измъчена победа, журналистката попита Михайлов за започващия “квалификационен цикъл”. Президентът на БФС започна да се хили пред камерите питайки за какъв цикъл става въпрос. Самата Симонска обаче споделя в интервюта, че в подобни шеги българският футбол е ударил дъното. 
 
 
През 2019 г., когато България загуби от Косово в европейска квалификация, Михайлов се скри от репортери и се изниза от стадиона през лекоатлетическата писта, по която се допускат единствено линейки и пожарни. 
 
 
Каква е причината след всичко това Борислав Михайлов да държи на президентския си пост в БФС, можем само да предполагаме. Истината е, че изглежда болните амбиции и по всяка вероятност немалкия финансов стимул са причина вкопчването в този пост да се превръща в синдром.
 
 
ФрогНюз
 
 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.