Започват Олимпийските игри в Париж. Церемонията по откриването НА ЖИВО

https://svobodnoslovo.eu/sport/zapochvat-olimpiyskite-igri-v-parizh-ceremoniyata-po-otkrivaneto-na-zhivo/139080 SvobodnoSlovo.eu
Започват Олимпийските игри в Париж. Церемонията по откриването НА ЖИВО
Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. започна с видеоклип, в който се показва как хората предават олимпийския огън на празния Стад дьо Франс, за да разберат, че церемонията е на река Сена. Легендата на футбола и носител на Световната купа Зинедин Зидан е показан как хвърля огъня.
 

Париж 2024 г. обещава уникален спектакъл, тъй като за първи път церемонията ще бъде парад през града по 6-километров маршрут по река Сена, а не на стадиона.


.


.

Церемонията показа как президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах и президентът на Франция Еманюел Макрон се поздравяват на площад „Трокадеро“, където формалностите ще се състоят до късно. Понт д'Аустерлиц е облян в цветовете на трикольора.


.

Гърция поведе парада на спортистите, както е по традиция, зачитайки произхода на Олимпийските игри.


.


.На следващата лодка се събраха доста държави, включително Южна Африка, Алжир и Германия. Церемонията е много по-бърза от обичайното шествие около стадиона.
.

 Започна и изпълнението на Лейди Гага. Имаше много слухове, че тя ще участва в церемонията - оказаха се верни. Гага изпълни песента "Mon truc en plumes" в оригинал от Zizi Jeanmaire.
.

Около 21:00 часа българско време дойде времето и на България в парада. 46 българи ще се състезават за страната ни на Олимпиадата.


.

 Докато лодките минаваха една след друга, церемонията продължи с танци - кан-кан на брега на Сена.
.

Последва оригинална музикална композиция, базирана на възстановяването на катедралата Нотр Дам, пострадала от пожар през 2019 г. В танцовата поредица участват строителни работници, сградата е покрита със златна мрежа, а от прозорците на отсрещния бряг на Сена свирят музиканти. Олимпийският огън се пренасe в стил паркур по покривите на Париж.


.

.

Следващият сегмент се нарича Liberté и препраща към Френската революция. Слушаме рок музика, изпълнена от групата GOJIRA. Пуши, бълва огън. Обезглавени жени в прозорците на замъка. Определено, церемонията е интересна, издържана, пищна!

Веднага след това - Марина Виоти пя операта „Кармен“.

.

.

 Церемонията преля към това, че освен градът на революцията, Париж е градът на любовта. Официалният канал на Олимпийските игри в социалните мрежи акцентира върху цитат от Виктор Юго, който допълва последния раздел, посветен на равенството - „Свободата да обичаш е не по-малко свещена от свободата да мислиш“.


.

 

Последва изпълнение на Ая Накамура, най-стриймваният френскоговорящ артист в света. Тя пя с 60 музиканти от Републиканската гвардия и 36 хористи от френската армия. Тази част от церемонията е посветена на темата за равенството и честването на съвременния френски език.
.Последва част, заснета в Лувъра с мистериозния носител на пламъка. Мистериозният факлоносец изглежда като избягал от френското издание на Assassin's Creed и изглежда е основният развиващ се подсюжет на церемонията.
.Разбира се, продължи и пристигането на делегациите на държавите, които участват в игрите. В Париж обаче вали дъдж, на което организаторите със сигурност не са се надявали. В същото време звучи музиката на Клод Дебюси.
.

 Разказът с носачът на факла продължи - откри, че Мона Лиза е изчезнала. Тази част от церемонията е „почит към филмовото изкуство и френската научна фантастика“. Междувременно мистериозният носител на пламък с качулка е открил, че Мона Лиза е била открадната, което всъщност е и сюжетът на разказ за "Доктор Кой" от 70-те години, написан от Дъглас Адамс. Бяха споменати и движещите се картини на братя Люмиер и "Пътуване до Луната“ на Жорж Мелиес.


.

Оказа се, че Мона Лиза е не къде да е, а във владение на миньоните от филма "Аз, проклетникът".
.

А след това картината изплува във водите на Сена.


.

Веднага след това Марсилезата беше изпята от мецосопраното Axelle Saint-Cirel.


.

Тук започна и частта от церемонията, посветена на силата и правата на жените. Беше показани златни статуи на десет жени от историята на Франция. Организаторите се постараха да подчертаят, че в Париж има около 260 статуи на мъже и само около 40 статуи на жени. Това е опит да се възстанови балансът. Сред тях са фигури, родени от 1700 г. до Симон Вейл, която се е борила за правото на аборт и която е починала едва през 2017 г. След това статуите ще бъдат предложени на града в опит да им се осигури постоянен дом.

.


.

Франция ще излезе последна като домакин. Очакваме двата отбора пред тях да бъдат Австралия (като домакини през 2032 г.) и САЩ (като домакини през 2028 г.).

След това останалите държави и територии ще се вмъкнат между тях, подредени по азбучен ред на френски език.

Подготовката за Игрите в Париж беше доминирана от политически сътресения в страната домакин, където надигащата се крайнодясна партия беше отблъсната в последния момент на предсрочни парламентарни избори.

Тази сутрин железопътната система на Франция беше оставена в хаос след масирана координирана атака. Преди това имаше скандал с руски шпионин, като 40-годишен готвач беше арестуван по подозрение, че е подготвял заговор с чужда сила за организиране на „мащабни“ актове на „дестабилизация“ по време на Игрите.

 Имаше и спортен шпионски скандал, като защитаващите титлата си в женския футбол канадци бяха хванати да използват безпилотни самолети, за да шпионират противниците си. След това настъпи хаос в мъжкия турнир по време на мача между Мароко и Аржентина, който успя да включи нахлуване на терена, последици от скандал за расизъм и дори двучасово чакане за решение на VAR. А Шарлот Дюжарден - британска многократна носителка на медали - беше принудена да се оттегли от състезанието по конен спорт, след като във вторник се появи притеснителен видеозапис, в който тя многократно бие кон.

https://frognews.bg/

2 Коментара

Генчо Гунчев

1 month before

Грандиозно, фамозно, и пр., но защо е толкова педерастко!

Коментирай

Помнещ

1 month before

В сравнение с предишните олимпиади е просто ГОООООЛЯМ ПРАААААЗ....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.