Американски доставчик на български ракети „Град“ за Украйна празнува на яхтено парти с украинци

https://svobodnoslovo.eu/svyat/amerikanski-dostavchik-na-balgarski-raketi-grad-za-ukrayna-praznuva-na-yahteno-parti-s-ukrainci/138040 SvobodnoSlovo.eu
Американски доставчик на български ракети „Град“ за Украйна празнува на яхтено парти с украинци

Марк Моралес, директор на Global Ordnance (в средата) с украинците Володимир Койфман от Силите за териториална отбрана на Украйна (вляво) и Денис Ваниш (вдясно) в Сарасота, Флорида, снимка: Facebook/Global Ordnance

Защо правителствата в Европа и САЩ не искат войната в Украйна да свърши? Отговорът се крие в милиардите долари и евро помощ за Украйна, които не стигат директно до Украйна, а отиват в американски и европейски оръжейни компании. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-големи печалби ще реализира военно-промишленият комплекс на САЩ и Европа. Българското оръжие е част от тази схема.

Американската компания Global Ordnance LLC. през дъщерното си дружество Global Military Products e изпълнител на федерални поръчки на Пентагона на стойност 750 милиона долара (2022-2027 г.) „за доставката на специални боеприпаси и оръжейни системи на правителството на САЩ и неговите съюзници“, според информация на сайта на компанията. Това са онези боеприпаси и оръжейни системи, които не са класифицирани в инвентара на САЩ и се използват или за обучение, или се доставят на съюзниците на САЩ.

Много от тях са оръжия и боеприпаси, различни от стандарта на НАТО, и се произвеждат от бившия съветски блок. Global Ordnance LLC е създадена през 2013 г. специално за такива оръжейни поръчки на Пентагона.

Същата американска компания Global Ordnance доби скандална публичност през последните години, включително и в България, заради доставките на оръжия от Балканите по договори с Пентагона за Сирия. Документи, публикувани от Обективно.БГ, доказаха участието на тази американска компания в специална програма на армията на САЩ, ръководена от оперативна група „Димящо оръжие“, базирана в Хърватия. Целта на групата беше разпределяне на оръжия, закупени от Балканите, за военни зони като Сирия.

В момента компанията доставя български ракети „Град“ и играе ролята на посредник, така че да няма директна продажба между страната износител и Украйна, показа разследване на Обективно.БГ.

Публикация във Фейсбук на Global Ordnance от новогодишното яхтено парти на компанията на 17 декември 2022 г. в Сарасота, Флорида, включва снимка на Марк Моралес, директор на Global Ordnance, с украинците Володимир Койфман и Денис Ваниш.

Володимир Койфман е старши сержант в Силите за териториална отбрана на украинската армия.  „Ролята на Койфман е да управлява украински изпълнители на поръчки и да организира срещи между нашия персонал и украинското министерство на отбраната“, твърди Брайън Ван Брънт, съветник в Global Ordnance, в интервю за „Ню Йорк Таймс“.

Американски доставчик на български ракети „Град“ за Украйна

Американски доставчик на български ракети „Град“ за Украйна

Каква е схемата: ракетите „Град“ се купуват от производителя – оръжейния завод „ВМЗ-Сопот“, като изпращач е българската фирма „Бета Тех Интернешънъл“ ЕООД с адрес на регистрация: апартамент в жилищен блок в столични квартал „Дружба“. Получател на ракетите е компания в Словакия, MPS Solutions, a посредник е американската компания Global Ordnance LLC, регистрирана в Сарасота, Флорида и доставчик на оръжия по програмата на Пентагона.

Американски доставчик на български ракети „Град“ за Украйна

Ракетите се разтоварват в склада на фирмата в Словакия, където чакат украински камиони. По документи оръжията не се изнасят от България за Украйна, а за съседната на Украйна държава – Словакия.

Американски доставчик на български ракети „Град“ за Украйна

Американски правителствен доставчик на български ракети „Град“ за Украйна

Разследване на Обективно.БГ разкри, че американската Global Ordnance LLC доставя и сръбски ракети „Град“ за Украйна през Словакия. В схемата участва дъщерята на санкционирани от САЩ сръбски оръжеен търговец Слободан Тесич.

Това видео е заснето в склад в Братислава, където транзитно са пристигнали 3 500 бр. 122-мм ракети М-21 „Град“.  Производител е сръбският военен завод „Крусик“. Пътят на оръжието минава през 5 компании и 3 държави, показват документите.

„Крусик“ продава ракетите на сръбската фирма Sofag. Компанията е на името дъщерята на скандалния оръжеен търговец Слободан Тесич, който е под американски санкции заради корупция и контрабанда на оръжие, показа проверка на Обективно.БГ.

Фирмата Sofag на Йелена Слободан Петрович на свой ред продава ракетите на канадската JNJ Import Export, която пък ги продава на турската Arca Savunma Sanayi Ticaret. На свой ред турската компания ги реекспортира в Словакия, като ги продава на MSM Novaky. От Словакия ракетите се транспортират за Украйна, като в сертификата за краен получател, издаден на 5 октомври 2022 г., пише, че износител е турската Arca Savunma Sanayi Ticaret, а доставчик е американската Global Ordnance.

Изнесеното сръбско оръжие са 3 500 ракети – 122 мм М-21 ГРАД, произведени от сръбския военен завод „Крусик“, разкриват документи, в които Въоръжените сили на Украйна са посочени като краен получател.

https://obektivno.bg/

1 Коментара

Иван

1 month before

Диляна, свалям Ви шапка! Американският впк се смее по целия път към банката( is laughing all the way to the bank). С курабийките на Нюланд ли се черпят на партито? Присънват ли им се живите изгорени в Одеса през май 2014г.?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.