Американски сенатор: Украйна е „златна мина“ с критични минерали за $10 трилиона

https://svobodnoslovo.eu/svyat/amerikanski-senator-ukrayna-e-zlatna-mina-s-kritichni-minerali-za-10-triliona/135639 SvobodnoSlovo.eu
Американски сенатор: Украйна е „златна мина“ с критични минерали за $10 трилиона

Вашингтон „не може да си позволи“ да допусне Русия да победи в конфликта в Украйна, тъй като това би означавало загуба на пряк достъп до огромни минерални активи, заяви американският сенатор Линдзи Греъм.

В интервю за предаването „Face the Nation“ по CBS в неделя Греъм обясни директно какъв е залогът на войната – природните ресурси на Украйна. Според него ако Москва спечели сегашния конфликт, тя ще поеме „богатството на Украйна и ще го сподели с Китай“. Греъм описа тази перспектива като „абсурдна“, предполагайки, че би било по-добре, ако тази „златна мина“ бъде достъпна за САЩ.

„Те разполагат с 10 до 12 трилиона долара критични минерали в Украйна. Те могат да бъдат най-богатата страна в цяла Европа… Ако помогнем на Украйна сега, те могат да станат най-добрият бизнес партньор, за който някога сме мечтали, критични минерали за 10-12 трилиона долара могат да бъдат използвани от Украйна и Запада, а не да бъдат дадени на Путин и Китай“, каза Греъм.

„Нека им помогнем да спечелят война, която не можем да си позволим да загубим… Те седят на златна мина. Да се дават на Путин критични минерали за 10 или 12 трилиона долара, които той ще сподели с Китай, е нелепо“, каза американският сенатор.

Греъм от години е един от най-твърдите поддръжници на Украйна в Сената на САЩ. Той призова Запада да ускори изземването на замразени руски активи на стойност 300 милиарда долара. Той повтори исканията си Русия да бъде определена за „държавен спонсор на тероризма“ съгласно американското законодателство, предложение, което по-рано тази година постави сенатора в същия забранителен списък на Москва.

Преди дни унгарският премиер Виктор Орбан също заяви, че Западът иска Киев да спечели конфликта с Русия, за да може да контролира богатството на Украйна. В интервю за Hir TV Орбан обвини САЩ и техните съюзници, че виждат Украйна като потенциално огромен източник на приходи, който те ще могат да контролират, при условие че Русия бъде победена. Той също така заяви, че конфликтът е голям тласък за западните „доставчици на оръжие, кредитори и спекуланти“, твърдейки, че това е причината той да се проточи толкова дълго.

https://obektivno.bg/

9 Коментара

Иван

3 months before

Казва го в 4-та минута, нищо няма да се шерва(разделя) с Украйна, тя дължи милиарди, всичко отива при тях, а пък те по принцип са световните обирджии. ''Партньор'', колкото ние сме им партньори. Тази 4-та минута е събрала в себе си същността на американската външна политика, хищника в най-първичния му и неприкрит вод.

Коментирай

Бля, бля

3 months before

То от наследнници на бандити и проститутки какво да очакваш . ? Съчувствие към укрите ,към избитите ,или към съсипаната им икономика ? Всъщност байгъна е вписал осрайнината в имотната си декларация. ХАХАХА

Коментирай

Бай Йух

3 months before

Бузите, бях писал някъде-навлажнени си анализ и си навит климатика в него та, дано да мирясяш.

Коментирай

Стефан

3 months before

Всичките жертви в конфликта са за да могат краварските свине да крадат.

Коментирай

Лигнитски

3 months before

Линдзи, жено, не сте подготвени, за да спечелите.

Коментирай

Пламен

3 months before

Какво си причиниха украйнците?Търпят зелю и загиват за какво? ЕС ,Нато, да погледнат Беларуския.

Коментирай

Аква

3 months before

QUO VADIS

Коментирай

Emigrant

3 months before

Украинците сами си искаха тази война - скачаха по площадите, викаха "Москаляку на гиляку" - т.е. ще ги бесим руснаците. Щяха да правят военен парад на Червения площад. Накрая подариха тази война на Европа, и сега ни изнудват (чрез нашите дупедавци) да им платим банкета. Не само на тях, но и на американците.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.