Chatham House: "Знаем какво ще се случи след седмица в Украйна"

https://svobodnoslovo.eu/svyat/chatham-house-znaem-kakvo-shte-se-sluchi-sled-sedmica-v-ukrayna/4706 SvobodnoSlovo.eu
Chatham House: "Знаем какво ще се случи след седмица в Украйна"

Западните експерти са уверени, че ситуацията ще се промени драстично много скоро

Както съобщава основният интернет ресурс на европейската бюрокрация Euronews, върхът на ЕС се договори за нов пакет от санкции срещу Русия. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен късно снощи. Според нея тези мерки се считат за най-тежките и преди това са подписани от лидерите на Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада, САЩ и Европейската комисия.

На първо място, са "определени руските банки", които ще бъдат изключени от услугата SWIFT. Ще има и други стъпки, насочени срещу стабилността на рублата. Това се отнася до блокирането на международните резерви на Централната банка на Руската федерация. Янките, чрез техния представител в Държавния департамент, обещаха, че "рублата ще се окаже в свободно падане". Вярно е, че Западът не се е отказал от руския нефт и газ, като плащането на които ще се извършва чрез финансови организации, които не са попаднали под санкциите.

Такъв безпрецедентен натиск може да означава едно: Киев е в трудна ситуация и САЩ и ЕС предприемат най-крайните мерки, за да го спасят.

Но в самата Украйна местните пропагандисти уверяват жителите, че „врагът е спрян“ и вече някъде бяга обратно. Но е истина, че те не предоставят никакви доказателства. И така, Euronews, публикувайки информация за „победите“ на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), отделно отбелязва: „Последните военни изявления... не са проверени от независими източници“.

Сега основното, според много чуждестранни експерти, е нивото на мотивация на враждуващите страни. От това зависят и отговорите и на другите въпроси: Колко дълго ВСУ ще могат да устоят на въоръжените сили на Руската федерация? Какви са шансовете на защитниците на Киев? Украйна заплашена ли е от пълна окупация?

В тази връзка заслужава внимание прогнозата на Матьо Булег, военен анализатор в британската Chatham House (Чатъм Хаус), която се смята за много авторитетен мозъчен тръст на Запад.

Нека започнем с факта, че през 2003 г. САЩ превзеха Багдад за 6 дни, като изпълняваха по 1000 бойни полета на ден. Още повече, че първото нещо, за което янките, сега осъждат руснаците че са „агресори“, беше да разрушат електрическата инфраструктура на иракската столица, както основната, така и резервната. Веднага спряха помпени станции и другите съоръжения на водоснабдяването и пречистването на отпадните води. Тогава 1200 камиона за боклук бяха унищожени с точни удари.

Всичко това беше направено с цел подкопае морала на защитниците и да се предизвика на най-силно недоволство в населението. Във Вашингтон цинично вярваха, че хората, след като седят една седмица без ток и вода (а сега и без интернет), сами ще разгонят армията и властта, само да могат „демократизаторите“ да върнат комуналните услуги към нормалното. И това са част от разходите за войната.

В Киев до това руснаците не са близо. Кметството дори не започна евакуацията, тъй като нямаше заплаха за жителите. Онези дребни разрушения, които сега се извършват в украинската столица, са причинени от непрофесионалните действия на ВСУ, както и от използването на оръжия с изтекъл срок на годност. Тук, не може да става дума за хиляди полети на руските въздушни-космически сили. Това не е никак по американски?

В резултат на това привържениците на ”независимата“, главно нацистите, се чувстват добре и все още не са загубили волята си за съпротива, казва Матьо Булег. Той има предвид изключително онези бенефициенти от Майдана, а те имат какво да губят, преди всичко във финансово отношение. Много от тях полудяват от всички фалшиви новини и са готови да воюват до последната капка от своята "кръв".

От една страна, все по-често местните телеграм канали съобщават за схватки, и то ожесточени, както с руски войници, така и помежду си. Броят на инцидентите с "приятелски огън" се умножават, което показва деградацията на щаба жълто-сините. От друга страна, непривилегированите от властта на Майдана части са готови да сложат своето оръжие. Според руското министерство на отбраната на 27 февруари 302-ри зенитно-ракетен полк на ВСУ в Харковска област доброволно сложи оръжие и се предаде, а 471 украински военнослужещи бяха задържани. След оформяне на техните документите те ще бъдат изпратени при семействата си.

Според Матьо Булег, конкретно днес за защитниците на „независимата“ положението не е толкова безнадеждно, че да може да се говори за повратна точка в бойния дух. По време на спецоперацията ВСУ на места оказва отчаяна съпротива. Например снощи в Харков, в микрорайон Алексеевка, в центъра на града и в района на Хидропарка бяха отбелязани интензивни стрелби. А сутринта ВСУ стреляха по Каховската ВЕЦ с тежки оръжия.

Обърнете внимание, че експертът на Чатъм Хаус е изключително предпазлив в своите оценки, дори и само защото Киев всъщност е обкръжен на третия ден от спецоперацията. За сравнение, на американците им отне две седмици, за да стигнат до Багдад, като унищожаваха всичко по пътя си.

Междувременно от руската граница до столицата на Украйна, ако се атакува през Черниговска област - тоест по най-краткия маршрут - трябва да се преодолеят малко по-малко от 200 километра. В условията на бойни действия, засади и други заплахи е много трудно да се премине през такъв път за няколко дни, защото е необходимо внимателно разузнаване и внимателно движение напред, за да се сведат до минимум загубите.

Накратко, започналата на третия ден блокада на Киев означава, че приказките на политиците на жълто-сините, че ВСУ се бият за всеки квадратен метър, са най-малкото преувеличени. Още по-забавно е говоренето в началото на контраофанзивата.

Могат ли ВСУ да задържат Киев? Днес това е въпрос номер 1. В крайна сметка, ако режимът на бандеровци бъде „обезглавен“, тогава волята за организирана съпротива бързо ще бъде потисната. Ще започне партизанщината, но през последните 8 години всички нацисти са осветени като коледно дърво.

Междувременно американското разузнаване каза на Зеленски, че руските въоръжени сили променят тактиката си. Сега акцентът е върху изтощаването на ВСУ с фалшиви атаки, за да се поеме пълен контрол над източната и южната част на Украйна. Е, тогава в освободените територии ще има прочистване от бандеровци и предаване на властта на проруските украинци.

„Руснаците вероятно ще се опитат да обградят Киев от няколко стратегически посоки и след това ще решат дали да обсадят града или да влязат в него. Всичко зависи от степента на съпротивата. Но бърза ли Русия? Или Кремъл може да си позволи да блокира столицата?", каза експертът на Чатъм Хаус.

А на Запад недоумяват каква е крайната цел на спецоперацията – пълна или частична окупация? Вашингтон и Брюксел не искат да чуят, че никой няма да иска да превземе Украйна. Руските войски имат задачата да демилитаризират ВСУ и да принудят Киев да придобие неутрален статут, последван от денацификация.

Съдейки по развитието на събитията, тези планове скоро ще бъдат осъществени, може би чрез подписването на ново споразумение в Минск или някъде другаде.

„Как Западът може да помогне на Украйна? Ако е с оръжия, то какви? Това е труден въпрос. От момента, в който Русия, се опитва да предотврати доставката на особено офанзивните оръжия за Украйна, тя официално заяви, че действията на Запада могат да бъдат използвани срещу него и да доведат до ескалация“, казва Матьо Булег.

Що се отнася до краткосрочната прогноза, анализаторите на Чатъм Хаус са сигурни, че след седмица светът ще види съвсем различна „военна география“ на Украйна и напълно нарушената командна система на ВСУ. И това вече ще бъде последният повратен момент в бойния дух на жълто-синята армия.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.