Чрез агресии Израел изнудва САЩ

https://svobodnoslovo.eu/svyat/chrez-agresii-izrael-iznudva-sasht/132001 SvobodnoSlovo.eu
Чрез агресии Израел изнудва САЩ

След действията си в Газа Израел вече не е обгрижваната от почти целия свят жертва

В следващите правилната евроатлантическа линия средства за масово информиране резултатът от кратката размяна на удари между Израел и Иран се определя като равен или  win-win. Зависи как и откъде се оценява, гледните точки са няколко.

В паричен израз използваните ирански ракети и безпилотници по западни данни са на стойност около $20 милиона, а прихващането на 99% от тях е струвало над $550. При това изстрелването им е било едномоментно, ако е имало последващи още няколко, процентът на прихванатите несъмнено е щял да бъде много по-нисък. И „Железният купол“ над Тел Авив е щял да се пробие.

Иран е приложил използвана от руските войски в спецоперацията в Украйна тактика срещу обекти за нападение от въздуха. Изстрелват се множество евтини безпилотници и балистични ракети, срещу тях отбраната изгърмява скъпоструващите си противовъздушни средства и целта остава практически беззащитна срещу последващото нападение с бомби и по-мощни ракети и дронове.

Киев всекидневно оревава Америка и Европа за противовъздушна отбрана (ПВО) и ракети, изхарчи ги. А те се произвеждат трудно и бавно, не стигат вече дори за страни от НАТО. Това се случи и на Тел Авив сега. В полза е за Техеран, за Русия дори повече, защото Вашингтон винаги ще избере да осигурява напълно Израел, а не Украйна.

А дронове и всевъзможни ракети Иран има много, произвежда си ги обилно. От дроновете си сега е използвал около 170 - под 1% от наличните. Дори хиперзвукови ракети има, до 10 от тях е изстрелял и в този случай. Ударили са военни обекти, макар без сериозни поражения. Нарочно, с цел само да покаже големите си възможности за нанасяне на много по-тежки удари.

И не само на Израел, а и по нечии военни бази наблизо и по-надалеч. Показа 6 вида ударни дронове, колкото има и Израел. Намекна и за триъгълника си с Китай и Русия. Стана ясно и че Иранската армия има способности да води и насочва ракетите си от Космоса, да осъществява и разузнавателни операции като тази наред с откриване на слаби места в израелската ПВО.

Подчерта още, че намирайки се под огромен външен натиск, тихомълкоме успял да организира в арабския свят силни антиизраелски и потенциално антиамерикански военизирани структури като Хизбула, хутите и частично Хамас. И нещо крайно болезнено за Израел - след действията си в Газа той вече не е обгрижваната от почти целия свят жертва на зли съседи.

На грижовниците се налага да го правят не само в пъти по-активно, но и за своя сметка, защото постоянно ще им се налага да сипят безспорни лъжи като си нанасят имиджови щети.

Медията „Интерсепт“ информира, че в The New York Timеs е спусната Директива с изцяло подчинени на израелския интерес инструкции за „правилно“ отразяване на войната в Газа. С думи като „клане“, „погром“ и „касапница“ се описват атаки срещу израелци от палестинци, но почти никога на масово убийство на палестинци от израелци. Същото е и в други големите издания.

The Wall Street Journal: „Голям брой безпилотници е унищожена от американски изтребители, друга част от тях са прихванали британски и френски самолети... Западът не може да покрие нуждите на Украйна и Израел от средства за ПВО.“

Наскоро президентът Байдън гордо твърдеше, че САЩ го може, че дори и за Тайван срещу Китай да се нагърби. Очевидно не може, отдавна не може. Една от целите на Техеран с атаката срещу Израел е дебело да го подчертае. Затова и Вашингтон опитва да възпре Тел Авив от следващи агресивни операции като удара по дипломатическото представителство на Иран в Сирия.

Такава атака обикновено се разглежда като повод за война (лат. сasus belli). С все по-голяма сила се налага изводът, че и за САЩ и Запада, и за Русия и Китай, и за страните от Близкия Изток и Централна Азия воденето на войни е на живот и смърт. Защото загубата на дори ограничен военен конфликт и то в далечен регион може да се превърне или поне оцени като фатален удар.

САЩ преминаха от можем да „воюваме с две страни“ през можем „с една и половина“, а сега „с една най-много“. Но май в нито една гореща война, а само с голяма хибридна за бъдещо място в новата световна конфигурация. Докато си печатат долари наволя, надяват се да могат да я раздухват в своя полза на много места по света.

Но горещи има, макар и далече от метрополията, се очертаха като заплашителни и за нея. Загубата в Украйна би била много тежка, в някои важни глави в Щатите може би и фатална за хегемонията. Не само в Европа ще се обърне палачинката. Когато се отвръщат от лидера, той се превръща в хегемон, когато обърнат гръб на хегемона - той се привижда като регионална сила.

Израел е крайно нужен на САЩ в Близкия Изток. Без него в целия изключително важен геополитически и енергетически регион ще се настанят Китай и Русия, те вече са стъпили там здраво. Израел си знае цената, затова успешно и най-нагло успява да вкарва САЩ в своите сметки и авантюри.

Отчаяно това прави и сега, провокирайки арабите и особено смъртния си враг Иран. С когото преди години са били най-близки приятели, а днес буквално се мразят чак до смърт.

Общото между Израел и САЩ е опората на ирационалната им вяра за своята изключителност. САЩ обаче желаят тлеещи конфликти, в никакъв случай не остри с тяхно участие. Но ако Русия го допусне, Украйна ще се окаже в ролята на Палестина, а тя в тази на Израел! И за Москва борбата е безкомпромисна.

Докато властимащите в Израел работят главно за страната си, тези на Украйна - за чужди интереси, не за украинците. В Тел Авив управляват евреи, а в Киев не-украинци и отчуждени от народа си лица. Затова американците всестранно помагат на едните, а другите безмилостно използват. САЩ всъщност разглеждат Украйна като свой икономически и геополитически актив!

Израел се ужасява от малък конфликт като в Газа, твърде скъпо му струва. Защото САЩ го наблюдават и помагат отстрани, а на него пределно му е нужно да влязат там най-активно.

И незабавно! Чрез агресиите си Израел изнудва САЩ и Запада.

 Затова не е изключено да прибегнат до нови провокации спрямо Техеран, за да го подтикнат към по-силни удари, включително и по американски бази в региона. Като ги виждаме как действат в Газа, вероятно е. Иран обаче на своя територия е доста добре подготвен да отразява и много сериозни нападения.

Живеем в много опасни времена!

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.