Ердоган печели изборите в Турция

https://svobodnoslovo.eu/svyat/erdogan-pecheli-izborite-v-turciya/110931 SvobodnoSlovo.eu
Ердоган печели изборите в Турция

При обработени 96 процента от бюлетините от президентските избори в Турция държавният глава Реджеп Ердоган води с 52,3 на сто от гласовете. Претендентът Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс, остава с 47.7%. Това показват първите резултати след завършването на балотажа днес. В бюлетини, разликата е около 2.3 млн. в полза на Ердоган.

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия държавен глава да спечели - за Ердоган гласуваха 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски граждани. Основният му опонент Кемал Кълъчдароглу получи 44,88% от гласовете на избирателите. Класиралият се на трето място Синан Оган призова привържениците си да гласуват на втори тур за Ердоган.

Анкета на агенция "Конда" очертаваше победа на Ердоган: 52.7 на 47.3%, но при 8.2 на сто нерешили, на базата на анкети между 21-22 май (преди решението на Оган).

Повече от 64 милиона турци имаха право да гласуват на днешния втори тур от изборите за държавен глава в 192 000 избирателни секции в страната. В чужбина има регистрирани 3,4 млн. избиратели, които са гласували между 20 и 24 май. Избирателните секции в Турция отвориха в 8 ч. сутринта и затвориха в 17 ч. Продажбата на алкохол бе забранена в деня на изборите. Избирателната активност в Турция обикновено е висока. На 14 май, когато се състоя първият тур на президентските избори, както и парламентарните избори, общата избирателна активност бе 87,04 процента. Съгласно изборните правила новините, прогнозите и коментарите за вота са забранени до 18:00 ч. Резултатите от гласуването вероятно ще бъдат обявени по-рано, отколкото на 14 май.

https://www.segabg.com/

1 Коментара

moitoi

преди 10 месеца

Турска партия на доброто с...ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ СИМВОЛ IYI Един от най-древните старо-Български символи е знакът IYI. Той е бил поставян от предците ни върху камъните на крепостни стени, керамични съдове, оръжия, амулети и други предмети от бита на старите Българи. В по-нови времена го виждаме и върху оброчни хлябове и дори като фирмен знак на редица стопански дружества и организаций. Обикновено знакът се датира от времето след VII в., но предвид последните разкрития, че Българите са населявали територията на Югоизточна Европа дълго преди това, става трудно да се определи от кога точно се използва.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.