Германски медик: Бойци в Украйна застреляха ранен руски военнопленник, който поиска медицинска помощ

https://svobodnoslovo.eu/svyat/germanski-medik-boyci-v-ukrayna-zastrelyaha-ranen-ruski-voennoplennik-koyto-poiska-medicinska-pomosht/137611 SvobodnoSlovo.eu
Германски медик: Бойци в Украйна застреляха ранен руски военнопленник, който поиска медицинска помощ

Германски медик се обърна към медиите, за да разкаже за случаи на убийства на руски военнопленници в Украйна. Каспар Грос е германски медик в отряд от международни доброволци, водени от американец, под командването на украинската армия.

Часове след битката в Източна Украйна през август миналата година ранен и невъоръжен руски войник е пропълзял през почти разрушен окоп, търсейки помощ от похитителите си – отряда от международни доброволци.

Каспар Грос, медик в това звено, каза в интервю за New York Times, че е видял войника да моли за медицинска помощ чрез смесица от развален английски и руски език. Член на екипа потърсил превръзки.

Тогава, по думите на Грос, негов колега войник се спънал и произвел изстрел с оръжието си в торса на руския войник. Той се отпуснал, но все още дишал. Друг войник стрелял от упор. „Просто го застреля в главата“, спомня си Каспър Грос в интервю за американската медия.

Медикът каза, че е бил толкова разстроен от случилото се, че се конфронтирал с командира си. Грос обясни, че е решил да говори, след като „неоправданите убийства“ продължили. Германецът подчерта, че е твърде обезпокоен, за да мълчи.

Разстрелът на невъоръжен, ранен руски войник е едно от няколкото убийства, за които свидетелства германският медик, работещ за  едно от най-известните подразделения на чуждестранни ветерани, сражаващи се от името на Украйна –т.нар „Избрана рота“.

При друг случай член на чуждестранната рота хвърлил граната и убил предаващ се руски войник, който бил с вдигнати ръце, показва видеозапис от стрелбата. Украинските военни са публикували видео от убийството, за да покажат своята бойна мощ, но са изтрили момента, в който руският войник се предава.

При трети случай бойци от международната рота са се похвалили в групов чат за убийството на руски военнопленници по време на мисия през октомври миналата, показват текстови съобщения, цитирани от The Times. Войник, който за кратко командвал този ден, намекнал за убийствата, използвайки жаргонна дума за стрелба. Той заявил, че ще поеме отговорност.

„Ако излезе нещо за предполагаемо убийство на военнопленници, аз го поръчах“, пише войникът, който използва позивната Андок. Той добавя изображение на хърватски военнопрестъпник, починал през 2017 г., след като изпил отрова по време на съдебно заседание на Трибунала в Хага.

„В Хага не съжалявам за нищо!“, пише той. Това е едно от няколкото текстови съобщения, прегледани от The Times, които се позовават, пряко или косвено, на убийствата на затворници. Андок твърди пред вестника, че се е шегувал.

Убийството на военнопленници е нарушение на Женевските конвенции. След като войниците ясно покажат намерение да се предадат, те не могат да бъдат нападани и трябва да бъдат безопасно задържани.

https://obektivno.bg/

6 Коментара

росен

3 months before

А този немски доктор какво е очаквал от фашисти? И какво прави точно там? Бог да прости невинните жертви от всички народности!

Коментирай

Олеся Zelle

3 months before

Ами нека тогаз ВВПутин още да говори за т.н" червени линии" и" ше отмъстим". Хохолите разбират само от бой,бой и пак бой. Никакви пленници на фронта- разтрел на место Поголовно бомбени килими над Киев,Лвов,Виница,Харков и др.хохолски града. Сваляне на всеки безпилотен самолет на пиндосите,идващ към Крим. Бой и пак бой- те знаят защо

Коментирай

Мирмидон

3 months before

Съгласен съм с Олеся. С умен човек можеш да се разбереш, простият само от бой разбира.

Коментирай

Посетител

3 months before

Поредно доказателство за следващия Нюрнбергски трибунал! Или Ялтенски... над укрофашизма...

Коментирай

Мария луна

3 months before

Като започнем от ЗЕЛЕНИЯ,до ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНСКИ ВОЙНИК ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ НЕ ТЪРСЕТЕ ОТ ТЯХ!! НАШИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИ,МАКРОН ,ЕС,БАЙДЪН, ПОДКРЕПЯТ ТЕЗИ УБИЙСТВА,СЛЕД КАТО ИЗПРАЩАТ ОРЪЖИЯ,СРЕДСТВА,МРАЗЯТ РУСИЯ!!!

Коментирай

Мария луна

3 months before

Като започнем от ЗЕЛЕНИЯ,до ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНСКИ ВОЙНИК ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ НЕ ТЪРСЕТЕ ОТ ТЯХ!! НАШИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИ,МАКРОН ,ЕС,БАЙДЪН, ПОДКРЕПЯТ ТЕЗИ УБИЙСТВА,СЛЕД КАТО ИЗПРАЩАТ ОРЪЖИЯ,СРЕДСТВА,МРАЗЯТ РУСИЯ!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.