Haaretz: Израел задейства директивата „Ханибал“ и уби свои граждани на 7 октомври, за да не бъдат пленени

https://svobodnoslovo.eu/svyat/haaretz-izrael-zadeystva-direktivata-hanibal-i-ubi-svoi-grazhdani-na-7-oktomvri-za-da-ne-badat-pleneni/137729 SvobodnoSlovo.eu
Haaretz: Израел задейства директивата „Ханибал“ и уби свои граждани на 7 октомври, за да не бъдат пленени

Разследване на израелския вестник Haaretz потвърждава, че по време на атаката на „Хамас“ на 7 октомври миналата година израелската армия е привела в действие спорната директива „Ханибал“, умишлено убивайки израелци, за да предотврати вземането им за заложници от палестинските бойци.

„Документи и свидетелства, получени от Haaretz, разкриват, че оперативният ред на директивата „Ханибал“, който насочва към използването на сила, за да се предотврати отвеждането на войници в плен, е бил използван в три армейски поделения, инфилтрирани от Хамас, което потенциално застрашава и цивилните“, се казва в статия в неделното издание на израелския вестник.

„В този момент израелските сили за отбрана не са знаели за степента на отвличания по границата с Газа, но са знаели, че има много хора. По този начин беше напълно ясно какво означава това и каква ще бъде съдбата на някои от отвлечените хора“, пише израелският журналист Янив Кубович.

Вестникът отбелязва, че точният брой на израелците, убити от стрелбата на израелските отбранителни сили, не е известен. Докладът цитира показания на военнослужещи, включително офицери на средно и висше ниво.

Говорител на израелската армия заяви, че вътрешните разследвания на инцидента продължават.

Предизвикваща силни противоречия в и извън Израел, т.нар. директива „Ханибал“ е разработена в отговор на заплахата въоръжени групировки да окажат влияние върху израелската държава чрез вземане на заложници. Палестинските сили взеха няколко израелски пленника през 70-те и 80-те години на миналия век, като успешно преговаряха за освобождаването на палестински затворници, държани от Израел, в замяна. Въпреки общественото недоволство тази идея, че израелците са „по-добре мъртви, отколкото отвлечени“ доведе до създаването на протокола, който позволява използването на смъртоносна сила.

Твърденията за използването на директивата „Ханибал“ на 7 октомври се появиха още преди месеци след разкритието, че бригаден генерал от израелските отбранителни сили е инструктирал екипажа на танк да обстрелва къща в кибуца Беери с много израелци и бойци на „Хамас“ вътре, убивайки 13 израелски пленници. Израелска гражданка, оцеляла след атаката на 7 октомври, също съобщи в интервю за израелско радио, че израелци са били убити при стрелбата на израелската армия.

Обвиненията допълват твърденията, че израелският премиер Бенямин Нетаняху умишлено е поставил израелските граждани в опасност, за да преследва визията на партията „Ликуд“ за териториален максимализъм. Отговорът на атаката на „Хамас“ на 7 октомври е бил забавен с часове, защото Нетаняху е преразпределил войници в подкрепа на еврейските заселници в окупирания Западен бряг.

Правителството на Нетаняху е получило предупреждения от египетските власти в месеците преди нападението на „Хамас“, че палестинската групировка вероятно планира голяма операция. Израелското разузнаване на Ивицата Газа, считана за едно от най-строго наблюдаваните места и най-големия затвор от отворен тип в света, също е забелязало, че палестинските бойци са се обучавали да летят с делтапланери, които по-късно бяха използвани за прелитане над граничната ограда на анклава.

https://obektivno.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.