Иран притежава тайни оръжия, по-мощни от ядрени бомби – ирански генерал

https://svobodnoslovo.eu/svyat/iran-pritezhava-tayni-orazhiya-po-moshtni-ot-yadreni-bombi-iranski-general/144937 SvobodnoSlovo.eu
Иран притежава тайни оръжия, по-мощни от ядрени бомби – ирански генерал

Техеран притежава оръжия, „превъзхождащи“ ядрената бомба, каза иранският бригаден генерал Ебрахим Ростами. Изявлението му последва призивите на ирански депутати за преразглеждане на неядрената военна доктрина на страната на фона на израелските заплахи за удари срещу Иран. Ебрахим Ростами уточни, че боеприпасите са били използвани в миналото, но че информацията за тях е строго секретна.

В интервю за ирански медии във вторник Ростами, който преди това беше секретар на Комитета за развитие и оборудване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC), подкрепи призивите за промяна на доктрината, но каза, че законодателите не са наясно с „определени аспекти“, тъй като те включват „строго секретна и свръхсекретна информация“.

Генералът заяви, че Иран има „оръжия, далеч по-добри от ядрените оръжия“, намеквайки, че това военно оборудване вече е било използвано в миналото, припомняйки нападение срещу петролни танкери в Обединените арабски емирства през 2019 г.

„Когато Тръмп искаше да намали износа на петрол, имаше редица тактически операции“, каза Ростами и добави: „Няма да кажа кой ги е извършил, но пет петролни танкера избухнаха в строго охраняваното пристанище „Фуджейра“. Те дори не знаеха откъде идва атаката. Те дори подадоха жалба в ООН. ОАЕ ни обвиниха, но не успяха да предоставят доказателства. Това са някои от примерите, които мога да цитирам.“

Миналата седмица група ирански парламентаристи призоваха Върховния съвет за национална сигурност да преразгледа отбранителната доктрина на страната и да премахне забраната за разработване на ядрени оръжия. Искането идва, тъй като Израел постоянно заплашва да атакува ядрените и петролните съоръжения на Иран.

Напрежението между Иран и Израел ескалира, след като израелската армия уби лидерите на Хамас и Хизбула и генерали от IRGC в иранското консулство в Дамаск и при бомбардировки в ливанската столица Бейрут. В отговор на тези атаки Иран извърши масиран ракетен удар на 1 октомври срещу израелски военни обекти.

След нападението израелският министър на отбраната Йоав Галант заплаши със „смъртоносен, прецизен и изненадващ“ отговор, докато израелски служители се застъпиха за опустошителни ответни удари по енергийната инфраструктура на Иран, включително ядрените съоръжения.

Техеран призова еврейската държава да се въздържа от предприемане на по-нататъшни непропорционални мерки и предупреди, че Иран ще бъде напълно готов да се защити и да отвърне на всяка атака.

Анализатори прогнозират, че ако Израел реши да атакува иранската петролна инфраструктура, Иран ще отвърне, като атакува петролните рафинерии на Израел. Атаките срещу електроцентрали и ядрени съоръжения също ще доведат до ответни удари срещу съответните израелски цели.

https://obektivno.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.