Отбелязваме Световния ден на множествената склероза със събитие за повишаване на осведомеността

На 28 май ще се проведе медийно събитие „Кутия за приказки”

https://svobodnoslovo.eu/svyat/otbelyazvame-svetovniya-den-na-mnozhestvenata-skleroza-sas-sabitie-za-povishavane-na-osvedomenostta/134196 SvobodnoSlovo.eu
Отбелязваме Световния ден на множествената склероза със събитие за повишаване на осведомеността

На 28 май ще се проведе медийно събитие „Кутия за приказки”

Тази година, на 28 май, по повод Световния ден на множествената склероза ще се проведе медийно събитие, озаглавено „Кутия за приказки”. Тази година темата на кампанията е „Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта му е да послужи като платформа за увеличаване на информираността за тези заболявания, чрез споделяне на реални пациентски истории от България. По време на събитието експерти в областта на неврологията ще ни запознаят с важни аспекти, свързани с диагностиката и лечението им.

 

Множествената склероза е често заболяване на централната нервна система (мозъка и гръбначния стълб), засягащо около 2.9 милиона души в света и около 5000 в България. Оптичният Невромиелит, е рядко заболяване, което може да дебютира със симптоми на Множествена склероза и обратно. Вероятно в България има 60 до 80 пациента, като разграничаването на двете заболявания (точната диагноза) е от решаващо значение за резултата от лечението.

 

Множествената склероза се категоризира като хронично прогресиращо автоимунно заболяване на централната нервна система и засяга хора още в млада възраст - най-често между 20 и 40 години, в периода, когато градят кариера и семейство. Именно това подчертава и социалната значимост на болестта. В контекста на Световния ден на множествената склероза, събитието на 28 май ще подчертае важността на ранното разпознаване на симптомите на това заболяване и разграничаването му от Оптичния Невромиелит. Основната мисия на „Кутия за приказки” е да акцентира върху ранната диагностика и лечение, като по този начин ще насочи вниманието към необходимостта от по-добра осведоменост сред младите и техните близки. В рамките на събитието Дарин Ангелов и Евелин Костова ще разкажат две истории на пациенти с множествена склероза и оптичен невромиелит. Историите целят да покажат както предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и техните семейства, така и начините, по които ги преодоляват и намират подкрепа. По време на събитието Академик Иван Миланов, Председател на Българското Дружество по Неврология, ще сподели новости свързани с лечението и диагностиката на тези заболявания.

 

 

Организатори на събитието са д-р Мария Трифонова и д-р Иван Томов, създатели на медицинския информационен портал - Diagnosa.info. Мисията на платформата е да предостави на пациентите актуална и научнообоснована медицинска информация за най-доброто от съвременната медицинска практика и наука и да им помогне да бъдат подготвени и активно ангажирани в лечебно-диагностичния процес с цел постигане на най-добри резултати.

 

Медийното събитието ще се проведе на 28 май (вторник) от 15:30 часа в галерия „Нюанси“, намираща се на ул. „Иван Денкоглу“ 42 в София.

 

Повече можете да научите на Медицинския информационен портал за пациенти Diagnosa.info, тук - https://diagnosa.info/.

 

За контакт с медиите:

ПР екип:

Десислава Авджиева: [email protected], 0887 254 317

Светослава Давидова: [email protected], 0884 802 806

Петра Войнска: [email protected], 0882 473 104

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.